ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα για τον αγωγό

Putin

Η Ρωσία διέψευσε σήμερα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει, ακόμη και την Τρίτη, με τη Μόσχα μια συμφωνία για το αέριο που μπορεί να φέρει 3-5 δισεκ. ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία.
Το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν κατονομάζει, γράφει πως η συμφωνία θα μπορούσε «να γυρίσει τη σελίδα» για την Ελλάδα.
«Όχι, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ραδιοφωνικό σταθμό Business FM και οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια στη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στο Κρεμλίνο που είχαν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Όπως είναι φυσικό, ετέθη το ζήτημα της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Φυσικά…συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επίλυση των θεμάτων που συνδέονται με τη συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, αλλά η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια γιατί κανένας δεν την ζήτησε», δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο.
Μιλώντας σήμερα από την Ουάσινγκτον, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν το δημοσίευμα του Spiegel αποδεικνυόταν ακριβές και η συμφωνία για το αέριο απέφερε 3-5 δισεκ. ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο (με τους ευρωπαίους εταίρους)».
Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σ’ έναν αγωγό που θα φέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ελλάδα θα λάβει προκαταβολικώς κεφάλαια από τη Ρωσία έναντι των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών που συνδέονται με τον αγωγό αυτό. Ο έλληνας υπουργός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Αθήνα θα αποπληρώσει τη Μόσχα μετά το 2019, όταν αναμένεται ότι θα αρχίσει η λειτουργία του αγωγού.
Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Spiegel, σημειώνει το Reuters.

Άμεσα η υπογραφή συμφωνίας Aθήνας – Μόσχας για τον νέο αγωγό

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top