ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκικό πολεμικό απείλησε με εμβολισμό στο γεωτρύπανο της ENI

Saipem-12000-drillship (1)

Την ώρα που ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, νέο προκλητικό επεισόδιο καταδεικνύει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικοτητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, το γεωτρύπανο SAIPEM12000 της ιταλικής Eni, προσπάθησε σήμερα το πρωί να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά», στο Οικόπεδο 3, πριν αναχωρήσει για το Μαρόκο. Η προσπάθεια της Eni έγινε κατόπιν αιτήματος της Κύπρου.
Ωστόσο, το γεωτρύπανο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Μάλιστα, το Saipem12000 προέβη σε μανούβρες για να αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Πλέον, το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς το Μαρόκο, όπως είχε προαναγγείλει εχθές ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ, Domenico Spina. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες, αλλάτο γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή και θα επιστρέψει. Η ιταλική εταιρεία αναμένει ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε., τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση.

saipem-position

Από την πλευρά του,  ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Berak Albayrak, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο Β. Albayrak ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες απ ό τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με το Reuters.

Για το σοβαρό επεισόδιο ενημερώθηκε τόσο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όσο και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης -ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με τον Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, επιβεβαίωσε ότι το γεωτρύπανο επιχείρησε να φτάσει στον στόχο της γεώτρησης, ωστόσο ακινητοποιήθηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στόχος των επαφών του κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για την τουρκική προκλητικότητα.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι των καπετάνιων

Το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 αποκαλύπτει το πρακτορείο Dogan επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα ’οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκυπρίους στην περιοχή’. Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρ’ ολίγο να συγκρουστούν.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: “Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”.

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”. Ο καπετάνιος του SAIPEM12000 φέρεται να ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”. Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: “Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα “βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή”, λέει το πρακτορείο Dogan.

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Dogan ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι. “Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει”, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

liberal.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top