ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Κρανς Μοντανά – Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Μέι- Αναστασιάδης: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι ήταν όπως θα θέλαμε».

Kypriako_ nicotiations

Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά

Ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα η συζήτηση για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της ε/κ και της τ/κ πλευράς.

Είχε προηγηθεί η άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών για να συζητήσουν όλα τα κεφάλαια, κατά την οποία σχολίασαν τις θέσεις της άλλης πλευράς.

Εξερχόμενος από το συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ρωτήθηκε για τη συνάντηση και απάντησε «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι ήταν όπως θα ηθέλαμε».

Οι συνομιλίες γίνονται στον απόηχο της αιφνίδιας «πρωτοβουλίας» του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, να πετάξει στο τραπέζι των συνομιλιών, την ιδέα για την έλευση στο Κραν-Μοντάνα των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Μία κίνηση την οποία επέκρινε με δηλώσεις του, στους Έλληνες δημοσιογράφους αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας αιχμές για «κάποιους που δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, Εγγυήσεων και στρατευμάτων, και «βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση».

«Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει» διαμήνυσε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό».

Με αυστηρούς και δηκτικούς τόνους απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε όσους «δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες Εγγυήσεων και Στρατευμάτων» και ρίχνουν στο τραπέζι σκέψεις για προσέλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη Διάσκεψη.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Μέι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Δευτέρας η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας. Η Μέι υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία και από τις δύο πλευρές, αλλά μέσω συνεχούς πολιτικής θέλησης μία ιστορική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Η Μέι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς τη διαδικασία και την διάθεσή της να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top