ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό: «Θετική» η παρέμβαση Γκουτιέρες- Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις

Kypriak;o_Gevma

Δείπνο εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και των εμπλεκόμενων στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η παρουσία Γκουτιέρες λειτούργησε θετικά για τη διαπραγμάτευση στο Κρανς Μοντάνα αν κι ακόμη δεν έχει φέρει τα επιθυμητά ως προς το σύνολο αποτελέσματα.  Μπήκαν όμως οι βάσεις για την περαιτέρω εργασία, τόσο στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις όσο και στα άλλα κεφάλαια. Η παρέμβαση του Αντόνιο Γκουτιέρες με τους επικεφαλής των συμμετασχόντων στη Διάσκεψη χαρακτηρίστηκε ως «εποικοδομητική συνάντηση».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» της Κύπρου, ελληνοκυπριακές πηγές δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες με τις γενικές τοποθετήσεις του επικεφαλής των ΗΕ, ενώ μέσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων από τον ίδιο ήταν και η σύσταση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την εξέταση σεναρίων που αφορούν την παρακολούθηση και την εφαρμογή της λύσης. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η θετική προσέγγιση από πλευράς ΓΓ ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα κανονικό και λειτουργικό κράτος (normal state)

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ανυπόμονα και δεν απειλούν τα μέρη, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι παρατηρείται αργή πρόοδος στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που συνέρχεται στο Κραν Μοντάνα. Σημείωσε ακόμη ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται εδώ για να βρουν λύση και έχουν  την επίγνωση για αυτή την ιστορική ευκαιρία. Ανέφερε ακόμη ότι οι «συζητήσεις των τελευταίων ημερών έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι υπάρχει δέσμευση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχουν ακόμη επιλυθεί κάποια ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα προβούν σε ανασκόπηση της κατάστασης και στις 10 τοπική ώρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης. Το απόγευμα δεν θα έχουν συναντήσεις οι δύο ηγέτες, για τις 6:30 τοπική ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Πριν το χθεσινό δείπνο, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών εργασιών της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, της Ελβετίας, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «δημιουργική» και πρόσθεσε: «Προσπάθησε ο ΓΓ πρώτα να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμότητες, να δει πώς μπορεί να συμβάλει. Ήταν δημιουργική μέρα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει πουθενά». Ερωτηθείς αν παρουσιάστηκε κάπου πρόοδος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι ακόμα».

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top