ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόντρα Μπακογιάννη-Σταθάκη για τους πλειστηριασμούς

stathakis-mpakogianni

Το θέμα της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από το Δημόσιο έγινε αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη.
Η κυρία Μπακογιάννη κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς «με μηδενική προστασία της λαϊκής κατοικίας, όπως συνηθίζει να τη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, με τις νέες διατάξεις, υπάρχει «πολύ μεγάλο θέμα» με τις κατασχέσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. «Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Καταλαβαίνετε τι κάνετε;» διερωτήθηκε και χαρακτήρισε «τερατώδες» να γίνονται κατασχέσεις για ποσά ύψους 500 ευρώ.
Απαντώντας ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, κατηγόρησε την κυρία Μπακογιάννη ότι έχει άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας. «Εκπλήσσομαι! Με κοινοβουλευτική παρουσία τόσων δεκαετιών να αγνοεί η κυρία Μπακογιάννη τη νομοθεσία που ισχύει».
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε με το νόμο Σταθάκη δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες -για τα στεγαστικά δάνεια- αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Η Βουλή έχει ψηφίσει το Ν. 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31.12.2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής. Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών. Παράλληλα στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην εμπόροι που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία», διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε και για τις περικοπές των επιδομάτων των πολυτέκνων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να στηρίξουν την πολύτεκνη οικογένεια. Δεν το έκαναν για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί δεν μπορεί να καταλήξει αυτή η χώρα να μείνει κάποτε με 6.000.000. Κόβετε το επίδομα των πολυτέκνων. Δηλώνετε δηλαδή ότι σε έναν πολύτεκνο με 4 παιδιά, με 22.90 ευρώ το χρόνο, θα του κόψετε το επίδομα από 3.280 και θα το πάτε στα 1.016 ευρώ. Όταν έχεις 4 παιδιά και περιμένουν να ζήσουν με αυτή τη στήριξη, κάτι δεν πάει καθόλου καλά», είπε.
Καταφέρθηκε επίσης κατά της κυβέρνησης και για τις εξαγγελίες για ίδρυση νέων καζίνο, η πρώην υπουργός παρατήρησε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι τα φορολογικά κίνητρα για τον τζόγο. «Ποτέ άλλοτε δεν ήρθε νομοσχέδιο που οι μόνοι κερδισμένοι να είναι οι καζινάδες», είπε, επιμένοντας στο θέμα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top