ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόντρα Παππά-Βενιζέλου για την Βενεζουέλα

pappas-venizelos

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα σε Νίκο Παππά και Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σφυροκοπεί τον υπουργό για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, ωστόσο η απάντηση που πήρε ήταν «ουδέν μεμπτό υπήρξε».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρώτησε, μεταξύ άλλων, γιατί η ελληνική πρεσβεία στο Καράκας δεν ενημερώθηκε για το ταξίδι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα, έθεσε ερωτήματα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ -και πλέον της κυβέρνησης- με τον επιχειρηματία Μοφέτ Χαλίλ, αλλά και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος «ειδικεύεται στις offshore εταιρείες».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν θέλησε να απαντήσει ούτε στην ερώτηση του κ. Βενιζέλου «γιατί ήρθε ο Μ. Χαλίλ με κυβερνητικό αεροπλάνο στην Αθήνα και του δόθηκε άδεια κυβερνητικής υπερπτήσης;».
«Πήγε, μου λέτε, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ως Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων το 2015 στη Βενεζουέλα με επιχειρήσεις. Πολύ καλά έκανε. Γιατί δε μου λέτε ότι ήρθε και Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψή της; Αλλά σας υποβάλλω πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για την καλλιέργεια και τη συνέχεια των σχέσεων αυτών επί των ημερών της δικής σας Κυβέρνησης. Ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ. Μαχέντ Χαλίλ ήρθε στην Ελλάδα; Έκανε επαφές με εκπροσώπους της Κυβέρνησης; Ήρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης; Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 που γίνατε Κυβέρνηση έως σήμερα;», ρώτησε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός περιορίστηκε απλά να πει πως αν θέλει να μάθει ο κ. Βενιζέλος για τις επίσημες πτήσεις από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα, να απευθυνθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, πράγματι, ο κ. Βενιζέλος θα καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών για το ταξίδι του κ. Χαλίλ στην Αθήνα, το οποίο δεν ανακοινώθηκε, αλλά και τα ταξίδια άλλων αξιωματούχων της Βενεζουέλας.
Ο Νίκος Παππάς μίλησε για σκοπιμότητες και για «φτηνό αντιπερισπασμό». Επανέλαβε πως το 2013, όταν πήγε στη Βενεζουέλα, δεν ήταν ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός και ότι ήταν καλεσμένος της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Μάλιστα είπε πως στο ταξίδι τότε καλεσμένοι ήταν και εκπρόσωποι της Μότορ Οϊλ αλλά και των ΕΛΠΕ, με τους οποίους και ταξίδεψε μαζί.
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε από μόνος του σε «ανάλογες θεωρίες που υπάρχουν σχετικά με χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς από τη Βενεζουέλα», σημειώνοντας ότι αντίστοιχες κατηγορίες κατά των Podemos από «λαϊκιστή δημοσιογράφο» κρίθηκαν δικαστικά και αρχειοθετήθηκαν, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ρωτήσει κάτι σχετικό, αφού, όπως είπε, δεν έχει στοιχεία για κάτι τέτοιο.
«Μου λέτε ότι υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και λένε για διάφορα κόμματα, ξέρω τη συζήτηση για τους Podemos, ότι χρηματοδοτούνται από τη Βενεζουέλα. Δεν έχω κάποιο στοιχείο, δεν το επικαλούμαι, εσείς το είπατε. Εσείς σπεύδετε να απαντήσετε καθ’ υποφοράν. Δεν θα πω ότι όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται, θα πω ότι πάντως δεν αποτελούσε στοιχείο της δικής μου ερώτησης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε, πάντως, για την σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου:
«Ο κ. Αρτεμίου όμως είναι ένα θέμα, γιατί ο κ. Αρτεμίου ειδικεύεται στις off shore εταιρίες. Έχουμε δει ότι το μεγαλύτερο γραφείο off shore εταιριών, με το μεγαλύτερο αρχείο παγκοσμίως εδρεύει στον Παναμά, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Και αναρωτιέμαι, πώς απόκτησαν τέτοια οικειότητα; Εκεί, για πρώτη φορά; Και τι σήμαινε η επίσκεψή του στο Μαξίμου, όπως έχει καταγραφεί στα δημοσιεύματα, τα οποία έχουμε υπ’ όψη μας και τα οποία και εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Εδώ δεν πρόκειται για μία αναψηλάφηση ιδεολογικών προτιμήσεων. Μπορείτε να συμπαθείτε το καθεστώς Τσάβες, το καθεστώς Μαδούρο, να έχετε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο ζει ο λαός της Βενεζουέλας ή το παράδειγμα της Αργεντινής ή οποιουδήποτε άλλου κράτους ή καθεστώτος. Εμάς μας ενδιαφέρουν βασικοί κανόνες διαφάνειας

πληροφορίες από iefimerida.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top