ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόντρα στη Βουλή για την παιδεία

vouli-paideia

Για το πρωί της Τετάρτης, στις 10:30, μετατίθεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σκληρή κριτική ασκήθηκε στις προτεινόμενες αλλαγές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου επιμένοντας ότι είναι προϊόν μεγάλων συγκλήσεων και διάλογου. Υπενθύμισε δε ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης του αυξήθηκαν τα κονδύλια για την παιδεία αλλά και για πρώτη φορά ήταν στην θέση τους με την έναρξη της σχολική χρονιάς βιβλία, δάσκαλοι και καθηγητές. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μέσα από τη νεοφιλελεύθερη αντιλήψή της, θέλει να ρίξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην αρένα του ανταγωνισμού, όπου θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό survivor.

Για το άσυλο είπε ότι το νομοσχέδιο το επαναφέρει στο σημείο που είχε το νομοσχέδιο Γιαννάκου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα λέγοντας ότι υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική παρακμή της κυβέρνησης και ροπή προς τον αυταρχισμό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργεί χωρίς αναστολές με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες. «Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συνένοχος και ο πρόεδρος της Βουλής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το προαύλιο της Βουλής δεν είναι χώρος για διαμαρτυρία».

«Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτό είναι το σχέδιό σας σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το Κράτος. Νομοθετείτε αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης που με κόπο και αμοιβαίες υποχωρήσεις κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης» τόνισε.

Για το θέμα του ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ», την ώρα που εντός των Ιδρυμάτων συντελούνται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου

«Πολωτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» χαρακτήρισε τη διαδικασία στη Βουλή η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία, κομματική λογική, αναχρονιστική αντίληψη και παρεμβάσεις.

«Πολλά μεγάλα λόγια, δήθεν προοδευτική πολιτική και στην πράξη οπισθοδρόμηση» σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, «το 75% των νέων είναι απογοητευμένοι και αναζητούν να φύγουν από τη χώρα και αντί να μιλούμε για αυτά έχουμε τη στείρα αντιπαράθεση».

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Παιδεία συνολικότερα, υποτάσσεται στον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση, με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Συγκεκριμένα, είπε ότι ανατρέπουν συνεχώς τους εκπαιδευτικούς νόμους με δυσμενή αποτελέσματα για την Παιδεία και κατ’ επέκταση για το κύρος του Κοινοβουλίου και την ίδια την χώρα. Ο κ. Λεβέντης, ο οποίος καταλόγισε στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αρέσκονται σε «άγονες συγκρούσεις» με μοναδικό στόχο «να τέρπονται τα πλήθη», διαφώνησε με τον τρόπο που πολιτεύονται στα θέμα της Παιδείας.

«Οι φοιτητές απόντες, οι καθηγητές απόντες, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί όπως – όπως να πάρει αποφάσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στηλίτευσε την κυβέρνηση ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι «το τέταρτο επεισόδιο από τα έξι που θα παιχτούν στη Βουλή την καλοκαιρινή περίοδο» και υποστήριξε ότι «ο νόμος που θα ψηφίζουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι ένας παλιομοδίτικος νόμος, αριστερίστικος αχταρμάς με ακροδεξιά φρένα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του Ποταμιού υποστήριξε στην ομιλία του ότι ο συγκεκριμένος νόμος «διώχνει τους νέους, τους στερεί την ελπίδα και κρατά τη χώρα μακριά από τη σύγχρονη πραγματικότητα», ενώ απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές είπε ότι «για αυτούς πάνω από όλα είναι το κόμμα, οι συμβιβασμοί και η συντήρηση».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top