ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: Μήνυμα ενότητας μετά το debate

anastasiadis-malas

Παρά την έντονη αντιπαράθεση τους στην διάρκεια του τηλεοπτικού debate, οι δύο διεκδικητές για την θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, αποχώρησαν από την συζήτηση στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε εξερχόμενος στους δημοσιογράφους: «Αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους». Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε και πάλι την ετοιμότητά του για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Σχετικά με τις εντυπώσεις του για το debate, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «έχω την εντύπωση ότι δικαιώθηκε η δική μας θέση, θέλαμε να γίνει ένας πραγματικά ανοιχτός διάλογος». Δόθηκε, είπε, «η ευκαιρία και στους δύο να αναπτύξουμε, ο κάθε ένας ανάλογα με το τι πρεσβεύει είτε τα πεπραγμένα του, ή τους προγραμματισμούς του και συνεπώς να γίνει κοινωνός ο λαός των προθέσεων και των θέσεων μας». «Έχω την εντύπωση», συνέχισε, ότι ήταν «μια επιτυχής προσπάθεια». Βέβαια, πρόσθεσε , αυτό θα το κρίνει ο λαός.

Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι, αν εκλεγεί, στόχος του θα είναι μια κυβέρνηση η οποία «θα ενώνει πρωτίστως την κοινωνία, όχι τις φιλοδοξίες πολιτικών προσωπικοτήτων». Για την εντύπωση του από την συζήτηση ο κ. Μαλάς σχολίασε ότι σημασία έχει ποια εντύπωση σχημάτισαν οι πολίτες. Ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι απευθύνεται σε όλους , είτε συμμετείχαν στις εκλογές την προηγούμενη Κυριακή είτε όχι, και τους κάλεσε «να δώσουν μια ηχηρή απάντηση, όπως αυτή αποτυπώνεται και στον πρώτο γύρο, ότι η χώρα μας πρέπει όντως να προχωρήσει σε μια πιο προοδευτική διαχείριση των κοινωνικοοικονομικών θεμάτων».

Και αυτός τόνισε ότι «η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους». Η επόμενη κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα: το Κυπριακό και την οικονομία. Ο Σταύρος Μαλάς συμπλήρωσε ότι «επιτέλους, είναι η ώρα η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και την θεσμική κρίση που έχουμε. Να γυρίσουμε σελίδα, αλλά να είμαστε αποφασιστικοί σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

Το debate των δύο διεκδικητών της προεδρίας της Κύπρου έγινε στο πρότυπο ανάλογων συζητήσεων στη γαλλική τηλεόραση. Οι δύο υποψήφιοι συζήτησαν μεταξύ τους για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο.

«Για πρώτη φορά πετύχαμε φέραμε την ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά συζητήσαμε με την Τουρκία.Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο, το μόνο που απομένει είναι ο διάλογος. Αυτό που προσπαθούμε είναι να εξαντλήσουμε όλα τα δυνατά περιθώρια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης.

Για ευκαρία που πήγε χαμένη έκανε λόγο ο Σταύρος Μαλάς, λέγοντας: «Αν βρισκόμουν στο Κρανς Μοντανά. Είναι γεγονός ότι είχαμε ευκαιρία να απαλλαγούμε από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα. Ο ΓΓ είπε ότι χάσαμε ιστορική ευκαιρία. Δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία. Μας έδωσε ευκαιρία με συμπληρωματικό έγγραφο που θα καταργούσε επεμβατικά δικαιώματα σύμφωνα και με κ. Κοτζιά. Τι είναι εκείνο που θα κάνουμε σήμερα. Είχε ευκαιρία ο Αναστασιάδης και δεν την αξιοποίησε».

Αναφορικά με το ζήτημα της ανεργίας ο κ. Μαλάς ανέφερε: «Η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος. 370 χιλιάδες είναι ο αριθμός ανέργων. 11.3% λέει η Eurostat για ανεργία, αυξήθηκε ο αριθμός. Δεν μειώθηκε η ανεργία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ανεργία στους νέους. Σήμερα ο κόσμος καλείται να εργαστεί με μισθούς πείνας. Απορρυθμίσαμε εργασιακές σχέσεις. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν ασχολήθηκε με αυτό που ασχολήθηκαν 22 χώρες. Η Υπουργός του είπε ότι παρά τη συζήτηση που γίνεται σε ΕΕ σε χώρες με οικονομική κρίση η θέσπιση κατώτατου μισθού δεν έχει θέση. Ο κ. Αναστασιάδης είπε αν μειώσουμε ανεργία να μιλήσουμε για κατώτατο. Όσο καλές ιδέες και αν έχεις αν ο κόσμος δεν αμείβεται. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις. Έχουμε πρόταση για κατώτατο μισθό για όλα τα επαγγέλματα. Έχουμε πρόταση για κίνητρα σε εργοδότες. Αν δεν μιλάμε για καλούς μισθούς δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Οικονομία».

«Αν δεν συνεχίσουμε με συνετή πολιτική και συνεχίσουμε να θεωρούμε αμαρτία το κέρδος θα αρχίσουμε να βιώνουμε ότι βιώσαμε το 2012. Δεν παραγνωρίζουμε ότι ΜΕΔ είναι κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είδα σήμερα το έντυπο για προσέλκυση νέων εταιρειών. Διαβάζει μέσα από έντυπο. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε εταιρείες με φορολογικές εκπτώσεις σε golden boys. Το λέει η Χαραυγή σε σχόλιο κάποιου εντύπου που ετοίμασε κυβέρνηση. Αν δεν έρθουν αυτοί. Έμφαση σε νέους τομείς και νέο μοντέλο πρέπει να δώσουμε. Αναπτύσσοντας ναυτιλία, υπηρεσίες, ανάπτυξη γης, παιδεία. Το 2012 οι ξένοι φοιτητές ήταν λιγότεροι από τώρα λέει ο Νίκος Αναστασιάδης παραθέτοντας νούμερα.

Για  τον τομέα της Υγείας  ανέφερε ότι ο νόμος ΓεΣΥ μέσα από δικές μου υποχωρήσεις και πρωτοβουλία ψηφίστηκε και πάμε μπροστά.

«Υπάρχουν σωρεία κι άλλων τομέων, όπως η αγροτική παραγωγή. Δόθηκαν 510 εκ. από ΕΕ προγράμματα και άλλα 10 εκ. από Κράτος. Κάνουμε την Κύπρο κόμβο διακομιστικού εμπορίου. Όλα αυτά είναι έργα που πραγματοποιήθηκαν και τα βιώνει ο πολίτης. Δεν λέμε ότι έχουν εκλείψει τα προβλήματα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να πω ποτέ ότι μειώθηκαν ωφελήματα» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με την οικονομία και τις επενδύσεις.

Οι δύο υποψήφιοι ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους για την οικονομία, αλλά και για την ενέργεια και συγκεκριμένα για τις ανανεώσιμες πηγές. Την συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής ειδήσεων του Αλφα, Γιώργος Τσαλακός.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/euronews.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top