ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κ. Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις- Το χρέος δεν χρειάζεται «κούρεμα» τώρα

Lagard

Την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις εξέφρασε η επικεφαλής του Ταμείου το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), μετά από την κατ΄ιδίαν συνάντησή της με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε με χαρακτηριστική έμφαση ότι στην Ελλάδα «το συνταξιοδοτικό σύστημα φωνάζει για μεταρρυθμίσεις», ενώ πρέπει να διευρυνθεί και η φορολογική βάση. Αλλαγές απαιτούνται επιπλέον στην αγορά εργασίας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πάντως επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ μεγάλες περικοπές». Αναφερόμενη στη συζήτηση περί κουρέματος, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι για την Ελλάδα δεν απαιτείται σκληρό κούρεμα (haircut), χρειάζονται όμως περαιτέρω διευκολύνσεις, όπως η μείωση επιτοκίων και μία μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής των δανείων. Αυτό πρέπει να γίνει «από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018)», ανέφερε.

Η ίδια πάντως απέφυγε να δεσμευθεί ρητά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα για το ζήτημα αυτό. Δήλωσε βέβαια ότι αισθάνεται πλέον «πολύ πιο αισιόδοξη» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις θέσεις των πιστωτών. Αλλά την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι χρειάζεται ακόμη «πάρα πολλή δουλειά» στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε, το Ταμείο έχει συγκεκριμένους κανόνες και δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μία ξεχωριστή λύση για την Ελλάδα. Σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο πάντως, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρεί «πιθανή» τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό του Ταμείου με τους ευρωπαίους πιστωτές.

Νωρίτερα, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με την καγκελλάριο Μέρκελ, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας όμως ότι θεωρεί πως θα είναι απαραίτητη κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και απομείωση των επιτοκίων του στο μέλλον.

«Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε η Λαγκάρντ στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD μετά τη συνάντησή της με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.

«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

«Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ. του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση ων επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων». Η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, κατά την ίδια.

Εξάλλου, η Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top