ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κ. Μητσοτάκης: Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια

mitsotakis_296_1

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού χάρτη, στην παραφιλολογία για δημιουργία ενός νέου κομματικού σχήματος «στα δεξιά» της ΝΔ αλλά και στις εξελίξεις που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Κεντροαριστερά, δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» επαναφέρει την πρόταση, που είχε καταθέσει το 2016 για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ειδικά της Β’ Αθήνας, και ζητεί από τον Πρωθυπουργό να την ψηφίσουν από κοινού.

«Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα, δεν έχει παρά να στηρίξει την πρότασή μας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα αυτό μείζον. Αν τολμά, να έρθει στη Βουλή να το κάνουμε παρέα» λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης  εμφανίζεται έτοιμος να δεχτεί το σπάσιμο της Β’ Αθηνών σε μικρότερες περιφέρειες ώστε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να περιοριστεί το «μαύρο» πολιτικό χρήμα και να διευκολύνεται η επαφή των υποψηφίων με το εκλογικό σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς ήδη έχει κάνει τους σχεδιασμούς της και δεν θα αιφνιδιαστεί από τους ελιγμούς των Τσίπρα – Σκουρλέτη. Αντιθέτως είναι αμφίβολο αν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για την Κουμουνδούρου και την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις εντάσεις στο Κίνημα Αλλαγής.

«Ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμες από εμένα. Ένα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο. Με ενδιαφέρει», προσθέτει, «την επόμενη μέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά στις εκλογές ο καθένας διεκδικεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα του», λέει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει μάλιστα για τον Σταύρο Θεοδωράκη και το κόμμα του: «Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Οπως αποκαλύπτεται, ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους εταίρους ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο που διαπραγματεύονται με τη σημερινή κυβέρνηση. «Είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τη Βουλή, για τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες το γεγονός ότι κάποιοι συντάσσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν μας έχουν δείξει και το έχουν στείλει για να το ξαναγράψουν οι Βρυξέλλες!» λέει. «Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό γίνεται. Θα το ξαναγράψουν οι Ευρωπαίοι το αναπτυξιακό σχέδιο και γι’ αυτό δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, για να μη δούμε τις διαφορές μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου κειμένου. Αυτό είναι ντροπή!».

Και ο ίδιος συνεχίζει: «Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι δεν είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευθώ. Δεν με δεσμεύει σε καμία περίπτωση ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει και το ουσιαστικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Για να είμαι δεσμευμένος σε μια πολιτική που θα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και που δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;» διερωτάται.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top