ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κ. Σημίτης: Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος- Ανέτοιμη η Ευρώπη στην κρίση

SimitisKostas

Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr  και τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη μιλά για όλους και για όλα. Επιρρίπτει ευθύνες σε Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, αλλά και ΕΕ για την πορεία της Ελλάδας, χαρακτηρίζει καταστροφική τυχόν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ και εγκαλεί την κυβέρνηση για προπαγάνδα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος. Αναφέρεται παράλληλα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και στον εθνικό ηγεμονισμό του Τραμπ.

Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι θα ήταν καταστροφική η έξοδος της χώρας από την ΕΕ και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ δεν έχει επεξεργασθεί λύσεις αποτροπής των κρίσεων όπως για παράδειγμα πώς πρέπει να γίνεται η οικονομική διακυβέρνηση. Ποιος ασκεί τις εξουσίες της οικονομικής διακυβέρνησης; Ποιος είναι ο μηχανισμός συμπαράστασης στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση είναι μερικά από τα ερωτήματα που σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτης επιβάλλεται να απαντηθούν. Ο ίδιος αναλύει για ποιόν λόγο η παγκοσμιοποίηση είναι μια αναπότρεπτη εξέλιξη που δεν αναστρέφεται, δεν ανακόπτεται. Είναι μια νομοτέλεια για τον πλανήτη που αποτελεί συνέπεια των τεχνολογικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Αιχμηρή είναι η κριτική του κ. Σημίτη στην αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας της περιόδου πριν από τα μνημόνια, εν προκειμένω στην κυβέρνηση Καραμανλή, να αποτρέψουν την επιβολή του πρώτου μνημονίου για το οποίο λέει χαρακτηριστικά: « Πιστεύω ότι το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος. Εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε τότε, ήταν ένας έγκαιρος σοβαρός σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να τον καταρτίσει και να τον συζητήσει τόσο με την Ε.Ε., όσο και με το ΔΝΤ. Δεν έγινε κανένας σχεδιασμός. Επαναλαμβάνω όμως ότι και το μνημόνιο αποτελούσε μία σειρά αποφάσεων που πήρε η Ε.Ε., χωρίς να είναι έτοιμη».

Σχετικά με το χρέος, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι όπως το θέτει η κυβέρνηση και οι ρυθμίσεις που ζητά, αποτελεί προπαγάνδα προκειμένου να πείσει, η κυβέρνηση, ότι πράγματι δίνεται μία μάχη για χρέος. Το θέμα του χρέους, όμως, κατά τον κ. Σημίτη έχει ρυθμιστεί εδώ και αρκετό καιρό με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε είναι σαφής η πορεία μας. «Πρέπει να στραφούμε σε άλλα θέματα τα οποία είναι σημαντικά τώρα για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης», αναφέρει ο κ. Σημίτης και ιεραρχεί ως σημαντικότερα θέματα για τη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας τη σωστή αντιμετώπιση στο Ασφαλιστικό, «το οποίο υποτίθεται ότι λύσαμε, αλλά όπως ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι με επιχειρήματα που στέκουν δεν το λύσαμε σωστά» και το φορολογικό. «Ποιος θα κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, με αυτό το φορολογικό σύστημα που υπάρχει; Κανείς απολύτως», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Την εκλογή Τράμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, ο κ. Σημίτης την χαρακτηρίζει ως « εθνικιστικό ηγεμονισμό ». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό ότι «η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα μάχεται επίμονα και πρωταρχικά για τα αμερικανικά συμφέροντα. Αλλά δεν σημαίνει, υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης ότι δεν θα συμμετέχει σε διεθνείς συνεργασίες. Για να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα τα εκπροσωπεί και θα τα υπερασπίζεται στις διεθνείς συνεργασίες. Πλέον όμως, όχι με κόστος πέραν εκείνου που θεωρεί η ίδια απολύτως απαραίτητο.»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top