ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κ. Σημίτης: To Grexit πλανάται ακόμη- Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα

Simitis_forum

«Το Grexit πλανάται ακόμα. Χρειάζεται μία σοβαρή Ελλάδα» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.Τόνισε δε ότι η υποχώρηση των Ευρωπαίων που προσδοκά και επιθυμεί η κυβέρνηση δεν θα συμβεί και δεν θα υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Για την παράταση της κρίσης φταίνε και οι εταίροι για λάθος προβλέψεις και επειδή δεν έδωσαν προσοχή στην ανάπτυξη, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι «στην κυβέρνηση νομίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω ευρωπαϊκών εκλογών και η σκληρή στάση θα έχει αποτελέσματα. Διαφωνώ εξ ολοκλήρου. Υποχώρηση σε επίπεδα που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει»

Η διαπραγμάτευση γινόταν και γίνεται χωρίς τον αυτονόητο κανόνα: μπορεί ο άλλος να είναι αντιπαθής, αλλά δεν του το λες- είπε ο κ. Σημίτης- και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνεται μόνο από τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πριν το πρώτο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του 2009 έδωσε μόνο παροχές ενώ, όπως είπε, ήταν λάθος η πεποίθηση ότι «η Ελλάδα είχε ανάγκη μόνο ψυχολογική στήριξη από τους εταίρους».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός το πρώτο που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη. Είμαστε στο τρίτο μνημόνιο και πάλι αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Σημίτης είπε ότι δημοσιονομική ελάφρυνση δεν μπορεί να γίνει με κούρεμα, αλλά με παρατάσεις και σταθερά χαμηλά επιτόκια στο μέλλον.

«Η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» τόνισε  ο κ Σημίτης και σημείωσε πως «η κύρια επιδίωξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;»

Επ’ αυτού, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακού μοντέλου».

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη των πολλών ταχυτήτων και τα σενάρια Grexit, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντέξει στην πρώτη ταχύτητα. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε ένα δρόμο μόνοι μας. Το ερώτημα αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ευρωζώνης είναι τόσο άσχετο όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος στη ζωή. Ο άνθρωπος πρέπει να αντέξει στη ζωή αλλιώς αυτοκτονεί».

Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει αβεβαιότητα λόγω του εκλογικού κύκλου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Την χαρακτηρίζω «εθνικιστικό ηγεμονισμό» ενώ την προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ ως «διεθνή ηγεμονισμό».

Εκτίμησε πως στις ΗΠΑ δεν θέλουν συνεργασίες-συμμαχίες με χρήματα δικά τους με τα οποία ωφελούνται άλλοι, όπως το ΝΑΤΟ.

Ο νέος πρόεδρος χρησιμοποιεί την έκφραση  «οι ΗΠΑ πρώτα» και αυτό σημαίνει ότι ζητά όποιος θέλει τη βοήθεια της υπερδύναμης θα πρέπει να πληρώσει. Το βασικό τους κριτήριο είναι το τι τους συμφέρει τώρα και όχι τι τους συμφέρει στο απώτερο μέλλον» τόνισε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top