ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λευκός Οίκος: Η εποικιστική δραστηριότητα μπορεί να μην βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία

israel-settlement2

Η κυβέρνηση Τραμπ είπε την Πέμπτη ότι η οικοδόμηση νέων καταυλισμών ή η επέκταση των υφιστάμενων σε κατεχόμενα εδάφη μπορεί να μην βοηθήσει την ειρήνη με του Παλαιστινίους, υιοθετώντας ένα πιο μετρημένο ύφος από προηγούμενες φιλοισραηλινές ανακοινώσεις.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε δύο βδομάδες πριν την επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει πάρει επίσημη θέση για την εποικιστική δραστηριότητα».
«Ενώ δεν πιστεύουμε ότι η ύπαρξη των οικισμών είναι εμπόδιο στην ειρήνη, η κατασκευή νέων ή η επέκταση των υφιστάμενων πέρα από τα σημερινά σύνορά τους μπορεί να μην βοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου» λέει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση μπορεί να απογοητεύσει την ακροδεξιά στο Ισραήλ, που ήλπιζε ότι ο Τραμπ θα έδινε άνευ όρων πράσινο φως στην ταχεία κατασκευή οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που το Ισραήλ είχε καταλάβει στον πόλεμο του 1967.
Στην πρώτη αντίδραση, ο Ντάνι Ντανόν, πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κατά πόσο η ανακοίνωση θα επιρεάσει την μελλοντική εποικιστική δραστηριότητα. «Το θέμα θα συζητηθεί όταν ο πρωθυπουργός συναντήσει τον πρόεδρο στην Ουάσιγκτον» είπε στο Israel Radio. «Δεν θα συμφωνούμε πάντα σε όλα» πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα ασκούσε συνεχώς κριτική στα εποικιστικά σχέδια και η κυβέρνησή του συχνά έλεγε ότι η δραστηριότητα αυτή δεν έχει νομιμοποίηση και εμποδίζει την ειρηνευτική διαδικασία.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήρθε την ώρα που το Ισραήλ επιταχύνει την εποικιστική δραστηριότητα. Την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει νέο οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τον πρώτο μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Επίσης ανακοίνωσε σχέδια για 3000 επιπλέον σπίτια, στην τρίτη τέτοια ανακοίνωση από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ.
Οι Παλαιστίνιοι και η ΕΕ επέπληξαν το Ισραήλ όταν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι δίνει την άδεια κατασκευής 2500 επιπλέον κατοικιών στην Δυτική Όχθη σε υπάρχοντες οικισμούς.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top