ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της- Μακρόν: Κάλεσε τη Γερμανία σε άμεσες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ

Macron_Merkel

Στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν απονεμήθηκε σήμερα το βραβείο Καρλομάγνος στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου του Άαχεν. Τον πανηγυρικό εκφώνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Τον πανηγυρικό στο Δημαρχείο του Άαχεν εκφώνησε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε πως «με την Γαλλία είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της. Επισήμανε ακόμη πως στηρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο όσον αφορά τις ιδέες του για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, την κοινή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου καθώς και την καινοτομία και των επενδύσεων στον ψηφιακό τομέα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι θα πρέπει, κατά συνέπεια, «να πάρει στα χέρια της την τύχη της».

«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία μας έχουν παρέλθει», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της», είπε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε πως οι πολιτικοί θα πρέπει τώρα να δράσουν. «Δεν πρέπει να περιμένουμε. Εθνικιστές, δημαγωγοί και φόβοι εκφράζονται καθαρά. Όποιος θέλει την Ευρώπη θα πρέπει να εκφράζεται το ίδιο καθαρά. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τα επόμενα 30 χρόνια».

 

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν χαρίστηκε πάντως στους οικοδεσπότες του και κάλεσε τη Γερμανία να προχωρήσει σε άμεσες μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε μάλιστα ότι η Γερμανία διακρίνεται από έναν «φετιχισμό» όσον αφορά τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα «τα οποία όμως είναι εις βάρος των άλλων». Τόνισε πως η Ευρώπη για να προχωρήσει θα πρέπει να σπάσει ταμπού και επανέλαβε την πρότασή του για έναν ενιαίο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη.

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή από κοινού με άλλες χώρες. Και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση και προειδοποίησε πως «η κλιμάκωση των προηγούμενων ωρών κατέδειξε ότι πράγματι πρόκειται για ζήτημα πολέμου και ειρήνης». Έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και δήλωσε πως η Γερμανία πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top