ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ και Μακρόν: Οδικός χάρτης για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έως τον Ιούνιο

merkel-macron

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν έως τον Ιούνιο έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ωστόσο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να βρουν κοινό έδαφος για περαιτέρω αλλαγές στην Ευρώπη.

«Προωθώντας την οικονομική και νομισματική ένωση, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να σταθεροποιήσουμε το ευρώ» είπε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου δίπλα στον Εμμανουέλ Μκαρόν στο Παρίσι. «Στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μας πρέπει να δείξουμε αποτελέσματα. Ως Ευρωπαίοι θα είμαστε ανίκητοι αν μείνουμε ενωμένοι».

Η Μέρκελ, που μόλις ορκίστηκε για τέταρτη φορά καγκελάριος, θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεση της κυβέρνησής της για να «νέα αρχή» για την Ευρώπη. Ο Μακρόν, επίσης, έχει καταστήσει κεντρικό στόχο του την αναδιαμόρφωση της ευρωζώνης κεντρικό στόχο του .

Μετά από συνομιλίες στο Ελιζέ, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες θα έχουν σειρά συναντήσεων σε ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων πολιτικής πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Αυτός είναι ο στόχος μας μέχρι τον Ιούνιο: για την ευρωζώνη, την πολιτική μετανάστευσης, την άμυνα, το εμπόριο, την έρευνα, την εκπαίδευση και μεγάλα πεδία που μπορέσαμε να θέσουμε» είπε ο Μακρόν προκειμένου να «υπάρξει καλύτερος συνδυασμός της ανάληψης ευθυνών με την αλληλεγγύη». «Μέχρι τον Ιούνιο, θα προτείνουμε ένα καθαρό, φιλόδοξο οδικό χάρτη για την επανίδρυση»

«Δεν βρισκόμαστε πάντα στην ίδια σελίδα. Αλλά η Γερμανία και η Γαλλία πέτυχαν επίσης πολλά στο παρελθόν και τώρα έχουμε την ακλόνητη πρόθεση να το ξανακάνουμε» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ πριν από τη συνάντησή της με τον Εμμανουέλ Μακρόν, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Επίσης, υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση στο θέμα της πολιτικής του ασύλου.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν άνοιξε την συνέντευξη τύπου συγχαίροντας την καγκελάριο για την επανεκλογή της προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι ευτυχής για την πολιτική απόφαση που πήραν οι Γερμανοί. «Η χαρά ήταν όλη δική μας όταν όλα τέλειωσαν καλα΄» είπε ο Μακρόν, με την Μέρκελ να ζητά συγνώμη για την αναμονή, αλλά όπως είπε «το καλό πράγμα αργεί» .

«Εδώ και πολλά χρόνια, η Ευρώπη ανέμενε το γαλλογερμανικό δίδυμο να προχωρήσει και να κάνει προτάσεις με το σθένος που επέδειξε σε κάθε σπουδαία φάση της ευρωπαϊκής ιστορίας» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top