ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ προς Τσίπρα: Βρείτε τα με τους θεσμούς

epa05678268 German Chancellor Angela Merkel (L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) attend for a press conference with  at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 16 December 2016.  EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, ειδικότερα σε ό,τι άφορα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στη σκιά της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ για την «αποστρατικοποιημένη» Κω, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την προσήλωση της Ελλάδας στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στο προσφυγικό

Ωστόσο, σύμφωνα με ανταπόκριση της «Καθημερινής» από τη Μάλτα, η κ. Μέρκελ παρέπεμψε τον Αλέξη Τσίπρα στους θεσμούς, δηλαδή σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να λυθούν τα «αγκάθια» που ταλανίζουν στη διαπραγμάτευση.

«Βρείτε τα με τους θεσμούς, και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο», φέρεται να είπε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να αποδεχτεί λύση που θα περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η συμμετοχή του οποίου είναι απαραίτητη από τη σκοπιά του Βερολίνου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top