ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ στο Νταβός: «Δηλητήριο» ο λαϊκισμός

merkel-davos

Μιλώντας στο ΠΟΦ του Νταβός, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η άνοδος των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη είναι «δηλητήριο» και ότι οι εθνικιστές πολιτικές απειλούν τους διεθνείς δεσμούς με διάρρηξη.

Είπε ότι ελπίζει ότι η στήριξη προς τέτοια κόμματα δεν θα αυξηθεί περαιτέρω και ότι η κυβέρνησή της κάνει ό,τι μπορεί για να θέσει «υπό έλεγχο» το κύμα λαϊκισμού.

Το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε για πρώτη φορά έδρες στην γερμανική βουλή, ενώ παρόμοια λαϊκιστικά κόμματα είχαν μεγάλα εκλογικά ποσοστά σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία το 2017.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της αύξησης της στήριξης της ακροδεξιάς στη χώρα της, η Μέρκελ είπε ότι αρχικά οι Γερμανοί προσελκύθηκαν από αυτήν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, όταν η Γερμανία πλήρωνε σημαντικό μέρος του πακέτου διάσωσης των Αθηνών, και ξανά το 2015 όταν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατέληξαν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Προειδοποίησε τους συμμετέχοντες ότι «ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση» στα παγκόσμια προβλήματα, σε μια καλυμμένη επίπληξη προς τον Αμερικανό πρόεδρο που αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη στο Νταβός και να κλείσει το Φόρουμ με την ομιλία του.

«Πιστεύουμε ότι το κλείσιμο στον εαυτό μας, η απαμόνωση δεν θα μας οδηγήσει σε ένα καλό μέλλο» είπε η Μέρκελ. Οι χώρες που διαμαρτύρονται για άδικες εμπορικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν πολύπλευρες και όχι μονόπλευρες λύσεις, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η καγκελάριος είπε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν πρέπει να διαμαρτύρονται όταν άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ αναμορφώνουν τα φορολογικά τους συστήματα, αλλά αντίθετα να απαντούν με τις δικές τους μεταρρυθμίσεις. Η Μέρκελ αναφέρθηκε στις κοινές της προσπάθειες με τον Γάλλο πρόεδρο να οικοδομηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα, που θα απαιτούσε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να λειτουργούν μέσα σε ένα πιο ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον.

Η Μέρκελ επίσης κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για να διαμορφωθεί μια ισχυρότερη και πιο ενωτική εξωτερική πολιτική. Η ΕΕ, είπε, είναι πολύ διστακτική μπροστά στις απειλές απο λεγόμενο ΙΚ, στον πόλεμο στη Συρία και στις συγκρούσεις στην Αφρική.

«Πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη, πρέπι να πάρουμε το πεπρωμένο στα δικά μας χέρια» είπε η καγκελάριος. Η ΕΕ πρέπει να μιλάει με μια φωνή στην παγκόσμια σκηνή «αν θέλουμε να μας παίρνουν σοβαρά ως Ευρωπαίους».

Μιλώντας για το Brexit, η Μέρκελ είπε ότι λυπάται για την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από τη συμμαχία, αλλά προσβλέπει στην διατήρηση στενών δεσμών με το Λονδίνο. «Είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας» είπε αλλά τόνισε η πρόσβαση στην κοινή αγορά θα είναι πάντα συνδεδεμένη με την ελευθερία κίνησης. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμό σε αυτό» είπε.

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top