ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ: Το προσφυγικό απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση

merkel

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατέστησε για μια ακόμη φορά σαφές ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δράσει σε θέματα ασύλου μονομερώς, αλλά μόνον από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε το Σάββατο στο διαδίκτυο η καγκελάριος αναφερόμενη στο όλο ζήτημα επισημαίνει ότι το μεταναστευτικό συνιστά «μια ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση». Υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει στο θέμα τονίζει ότι το θεωρεί «ως ένα από τα πιο αποφασιστικά για τη συνοχή της Ευρώπης».

Κατά αυτόν τον τρόπο η καγκελάριος διαμηνύει στους αντιπάλους της ότι δεν σκοπεύει να κάνει παραχωρήσεις ουσίας στην αντιπαράθεσή της με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Ο πρόεδρος της βαυαρέζικης CSU σκοπεύει να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία σε πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα ερχόταν σε αντίθεση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα επιδρούσε αρνητικά στη συνοχή της ΕΕ.

Στήριξη στην καγκελάριο παρείχε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας το πρωί στη βαυαρέζικη ραδιοφωνία. Κατήγγειλε μονομερείς πράξεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα νομοθεσίας ασύλου που θα εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ.

Συναντήσεις με Κόντε, Μακρόν

Στο βιντεοσκοπημένο της μήνυμα η καγκελάριος αναφέρει το προσφυγικό ως μια από τις τέσσερις προκλήσεις στις οποίες καλείται να δώσει απαντήσεις η ΕΕ. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις είναι σύμφωνα με την κ. Μέρκελ η διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής, αμυντικής και πολιτικής ασφαλείας, στη συνέχεια το προσφυγικό και κατόπιν η οικονομική και τραπεζική ένωση, αλλά και το ζήτημα της καινοτομίας.

Τα θέματα αυτά θα βρεθούν και στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργικών συμβουλίων της Γερμανίας και της Γαλλίας, τα οποία θα συνέλθουν σε κοινές συνεδριάσεις την Τρίτη έξω από το Βερολίνο με σκοπό να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ανάλογη θεματολογία έχει και η ατζέντα των συνομιλιών της καγκελαρίου με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θα την επισκεφτεί το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Bild: Η Μέρκελ επιθυμεί έκτακτη Σύνοδο για το προσφυγικό 

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την προσφυγική κρίση επιδιώκει να συγκληθεί η Καγκελάριος της Γερμανίας, με χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild, η Καγκελάριος επιθυμεί η έκτακτη «μίνι» Σύνοδος να πραγματοποιηθεί ήδη πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Καγκελάριος θέλει σε αυτή την συνάντηση να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχουν η Ισπανία και οι βαλκανικές χώρες.

πληροφορίες dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top