ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ-Τραμπ: Οι φιλικές χειρονομίες δεν γεφύρωσαν τις διαφορές

trump-merkel

Παρά την εμφανώς βελτιωμένη ατμόσφαιρα συγκριτικά με την πρώτη της συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε με άδεια χέρια από τον Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες δεν συμφώνησαν στα κρίσιμα ζητήματα.

Σε αντίθεση με την ψυχρή υποδοχή που είχε επιφυλάξει πριν από περίπου έναν χρόνο στην Άνγκελα Μέρκελ, χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε έναν φιλικό τόνο -τουλάχιστον στη συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο.

Όμως, παρά τις φιλοφρονήσεις, στα θέματα ουσίας δεν υπήρξε καμία ένδειξη προσέγγισης: Ούτε στην περίπτωση της συμφωνίας με το Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε στο ζήτημα των διαφορών για τις εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-ΕΕ, ούτε και για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βόρεια Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν στις εκτιμήσεις τους Γερμανοί αναλυτές. Ενδεικτική για τη διάσταση απόψεων που επικρατεί επί σειρά ζητημάτων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο είναι η διατύπωση που επανειλημμένα χρησιμοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη τύπου: «Οι αποφάσεις εναπόκεινται στον πρόεδρο.» Με άλλα λόγια, δεν κατάφερε να τον πείσει.

Εν αναμονή της αμερικανικής απόφασης για τους δασμούς

Σχολιάζοντας τα πενιχρά αποτελέσματα των συνομιλιών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ θεωρεί πως το σημαντικότερο μήνυμα τόσο της επίσκεψης της καγκελαρίου όσο και της αντίστοιχης του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι ότι και οι δύο υποστήριξαν από κοινού ευρωπαϊκές θέσεις. Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, παραδέχθηκε όμως πως «αυτό που μετρά εν τέλει είναι τα δεδομένα και οι αποφάσεις.»

Την 1η Μαΐου πιθανώς οι ΗΠΑ να επιβάλουν τελωνειακούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι είναι «έτοιμοι να απαντήσουν με αντίμετρα», δήλωσε ο κ. Βέμπερ. Πάντως, από ό,τι έγινε μέχρι στιγμής γνωστό, ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ προβλέπει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα όπως ουίσκι, μοτοσυκλέτες και παντελόνια τζιν.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top