ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μίνι κραχ στη Wall Street και την Ασία

nikkei

Ο φόβος μιας ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, προκάλεσε τη Δυετέρα ένα μίνι κραχ στη Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει τελικά στις 24.345,75 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 4,6% ή 1.175 μονάδων, σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 6,5 ετών.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα και οι μαζικές πωλήσεις μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια, αλλά και οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο. Μάλιστα, αρχικά στις πολύ πρωινές συναλλαγές η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανήλθε σε ρεκόρ 4ετίας, 2,885%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Το ευρώ εξασθένησε προς το δολάριο κατά 0,3% στο 1,2422 δολ.

Το πρωί της Τρίτης. ο δείκτης Nikkei 225 Stock Average έπεσε μέχρι και 7 τα εκατό πριν ανακάμψει ελαφρώς, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1990.

Ο Nikkei έχανε 1,589.17 μονάδες το απόγευμα της Τρίτης πριν ανακάμψει. Ο δείκτης έκλεισε λίγο πάνω από τις 21,500 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση 3,9%, ενώ οι αυστραλιανές μετοχές έχασαν κέρδη τεσσάρων μηνών.

Η πτώση ακολούθησε το μίνι κραχ της Wall Street, που είδε τον Dow Jones Industrial Average να κλείνει με απώλειες 4,6%. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έπεσε 4,1% στις 2.648,49 μονάδες και ο Nasdaq Composite κατά 3,8% στις 6.969,45 μονάδες.

Στις ευρωπαϊκές αγορές οι απώλειες ήταν συγκριτικά πιο συγκρατημένες, αλλά οι αγορές ήταν κόκκινες σε όλα τα ταμπλό. Ο γερμανικός DAX έχασε 0,76%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο γαλλικός CAC 40 έχασαν περίπου 1,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του «μαύρου» χρυσού συνέχισε την πτώση της. Οσοι δραστηριοποιούνται στην ανίχνευση κοιτασμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις εξέδρες εξόρυξης περισσότερο από ποτέ μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, γεγονός το οποίο προκάλεσε εξασθένηση της τιμής του εμπορεύματος. Το αργό Νέας Υόρκης απώλεσε 1,8% της αξίας του και διαμορφώθηκε χθες στα 64,28 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του σε διάστημα ενός μηνός.

Σύμφωνα με αναλυτές, όσοι επενδύουν σε μετοχές ψάχνουν να βρουν ενδείξεις ότι οι πρόσφατες απώλειες στους δείκτες είναι απλά και μόνον μια διορθωτική κίνηση της αγοράς, η οποία αναμενόταν από όλους.

Η κάμψη ήρθε ως αντίδραση στα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Παρασκευής, που έδειξαν αύξηση στους μισθούς στις ΗΠΑ, επαναφέροντας τους φόβους για επιτάχυνση του πληθωρισμού και του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. «Σαφώς και μας ενδιαφέρει η όποια εξασθένηση του χρηματιστηρίου, αλλά την ίδια στιγμή πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα βασικά μεγέθη της οικονομίας μας είναι ισχυρά», επισημαίνει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μερσέντες Σλαπ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top