ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαζικής κλίμακας κυβερνοεπίθεση σε σέρβερς σε όλη την Ευρώπη

A message demanding money is seen on a monitor of a payment terminal at a branch of Ukraine's state-owned bank Oschadbank after Ukrainian institutions were hit by a wave of cyber attacks earlier in the day, in Kiev, Ukraine, June 27, 2017.  REUTERS/Valentyn Ogirenko

Μεγάλης κλίμακας  κυβερνοεπίθεση χτύπησε υπολογιστές της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρίας στη Ρωσία, ρωσικές τράπεζες, το διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου και την μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία στον κόσμο A.P. Moller-Maersk.

Η εταιρία ασφάλειας του διαδικτύου Group IB, που έχει έδρα την Μόσχα, ανακοίνωσε ότι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν τον κώδικα που είχε αναπτύξει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ και ο οποίος είχε δημοσιοποιηθεί, και τον χρησιμοποίησαν στην επίθεση με τον ιό WannaCry εξαπολύοντας παγκόσμια επίθεση τον Μάιο.

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα, το μετρό, το αεροδρόμιο στο Κίεβο και η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος «Ukrenego» φαίνεται πως είχαν πέσει θύματα των χάκερς.

Μεταξύ των θυμάτων και ο Πάβλο Ροζένκο, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο οποίος ενημέρωσε μέσω twitter, ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν περιέγραψε τις επιθέσεις ως άνευ προηγουμένου.

cyber-rozenko
«Αν βλέπετε αυτό το μήνυμα, τότε οι φάκελοί σας δεν είναι πια προσβάσιμοι, γιατί κρυπτογραφήθηκαν. Ισως ασχολείστε να βρείτε τρόπο για να επανακτήσετε τους φακέλους σας, αλλά μην χάνετε το χρόνο σας. Κανείς δεν μπορεί να ανακτήσει τους φακέλους χωρίς αποκρυπτογράφηση» έγραφε το στιγμιότυπο οθόνης που ανάρτησε το Channel 24 της Ουκρανίας.

cyber-maersk
Το ίδιο μήνυμα εμφανίστηκε σε υπολογιστές της εταιρίας Maersk στα γραφεία στο Ρότερνταμ. Ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός είπε ότι χτυπήθηκε σε αρκετές περιοχές. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η διακοπή επικοινωνίας οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση» είπε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Άλλες εταιρίες που ανακοίνωσαν ότι χτυπήθηκαν από προφανή κυβερνοεπίθεση ήταν η ρωσική εταιρία παραγωγής μεταλλουργικών προϊόντων Evraz, η γαλλική κατασκευαστική υλικών οικοδομής Saint Gobain και η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία στον κόσμο WPP. Δεν είναι καθαρό αν τα προβλήματα όλων των εταιριών οφείλονται στον ίδιο ιό.

Η εταιρία τροφίμων Mondelez International ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα σε διάφορες περιοχές.

Οι εταιρίες κυβερνοασφαλείας προσπαθούν να κατανοήσουν το φάσμα των επιθέσεων και να βρουν τρόπους για να σταματήσει η επίθεση.

Ερευνητές πολλών εταιριών ανακοίνωσαν ότι ο ιός είναι ο Petya, κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί το σκληρό δίσκο του υπολογιστή και απαιτεί λύτρα για να αποκαταστήσει την πρόσβαση με ψηφιακό κλειδί.

«Ξανά όπως με τον WannaCry» είπε ο επικεφαλής ερευνητής της F-Secure. Είπε επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν η επίθεση να εκμεταλλεύτηκε το εργαλείο της NSA και περιμένει ότι πολύ σύντομα θα αναφερθεί επίθεση και στην Αμερική, καθώς οι εργαζόμενοι ανοίγουν τους υπολογιστές τους και ο ιός ξεκινά την επίθεση. «Τίποτα δεν σταματάει τον Petya τώρα. Θα χτυπήσει τις ΗΠΑ άσχημα».

Στη Ρωσία η Rosneft, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου, είπε ότι η παραγωγή αργού δεν επηρεάστηκε. Ο ιστότοπος της εταιρίας έπεσε για τουλάχιστον δύο ώρες, αλλά ξαναλειτούργησε σχετικά γρήγορα.

«Η επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, αλλά η εταιρία γύρισε σε εφεδρικό σύστημα παραγωγής και ούτε η παραγωγή ούτε η διύλιση έχουν σταματήσει» ανακοίνωσε στο Twitter.

Ο διευθυντής του αεροδρομίου Boryspil του Κιέβου είπε ότι δέχθηκαν επίθεση. «Σχετικά με την ανωμαλία που παρουσιάζεται, κάποιες πτήσεις πιθανόν να καθυστερήσουν», έγραψε στο Facebook.

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κάποιες τράπεζες και εταιρίες, μεταξύ τους η κρατική εταιρία διανομής ενέργειας χτυπήθηκαν από κυβερνοεπίθεση.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top