ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρόν για Ιράν: Η γραμμή ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας μας οδηγεί σε πόλεμο

macron-presse

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε την Τετάρτη ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος με το Ιράν, προειδοποιώντας ότι ο τόνος των σχολίων που έχουν υιοθετήσει ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία προς την Τεχεράνη οδηγεί πρακτικά σε πόλεμο.
«Η επίσημη γραμμή που ακολουθούν οι ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, που είναι σύμμαχοί μας από πολλές απόψεις, είναι σχεδόν αυτή που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πόλεμο» είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους.
Η γραμμή που έχει παρθεί είναι «εσκεμμένη στρατηγική ορισμένων» είπε προσθέτοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την διατήρηση κάποιας ισορροπίας.
«Ειδάλλως, καταλήγουμε με δόλιο τρόπο στον επανασχηματισμό του ‘άξονα του κακού’», είπε αναφερόμενος στο σχόλιο του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους που είχε χρησιμοποιήσει τον όρο για να περιγράψει χώρες όπως το Ιράν, Ιράκ και Βόρεια Κορέα.
«Χρειάζεται μια περιφερειακή στρατηγική για να περιοριστούν οι ιρανικές ενέργειες» στην περιοχή, ανέφερε ο Μακρόν, αλλά «αν διακόψουμε κάθε συζήτηση», ο κόσμος θα οδηγηθεί σε μια «σύγκρουση ακραίας βαρβαρότητας», επέμεινε.
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Ιράν μόνο όταν επιστρέψει η ηρεμία και ο σεβασμός των ελευθεριών.
Το καθεστώς του Ιράν—οι Ειδικές Δυνάμεις του στρατού του οποίου ανακήρυξαν την Τετάρτη το τέλος μιας «ανταρσίας»—είναι αντιμέτωπο από την περασμένη Πέμπτη με ένα κύμα διαδηλώσεων και ταραχών κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, κι έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις.
Το κίνημα αυτό είναι το πρώτο αυτού του μεγέθους μετά το 2009, όταν η επανεκλογή του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top