ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρόν στο Νταβός: «France is back»

macron-davos

«France is back». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν  στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, κηρύσσοντας την ανάγκη για «ένα νέο παγκόσμιο συμβόλαιο» απέναντι σε μια παγκοσμιοποίηση «που τραβάει τον κόσμο προς τα κάτω».

Χωρίς αυτό, είπε, «οι εξτρεμιστές θα κερδίσουν σε 10 με 15 χρόνια σε όλες τις χώρες».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν «συντονισμένες στρατηγικές σε διεθνές επίπεδο» για την φορολόγηση των γιγάντων του ψηφιακού κόσμου «που δεν πληρώνουν φόρους» είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Γάλλος πρόεδρος θα ήθελε να ενταχθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα για παράδειγμα σε μια πρωτοβουλία φορολογικής εναρμόνησης υπό την ηγεσία του ΟΟΣΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους να είναι ανοιχτοί σε περισσότερες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε την ιδέα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων όπου ο πυρήνας των μεταρρυθμιστών θα πρέπει να πάρει τα ηνία.

Στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος μοιράστηκε το όραμά του για μια μελλοντική Ευρώπη «που βρίσκει το ρόλο της σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και βάζει την κοινωνική συνοχή πάνω από μια συχνά παρατηρούμενη εμμονή με την ανάπτυξη».

Το επιχείρημά του ήταν ότι η παραμέληση της κοινωνικής συνοχής και μαζί της μεγάλων τμημάτων των φτωχότερων πληθυσμών της Ευρώπης θα παράξει όλο και περισσότερους αντίπαλους της παγκοσμιοποίησης.

Ο Μακρόν είπε ότι η ψηφιοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος γενικά πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά την αγορά εργασίας, με τις θέσεις εργασίας χαμηλής ειδικευσης να μειωνονται ακόμα περισσότερο.

Κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν πολύ περισσότερο στα εγχώρια εκπαιδευτικά συστήματα για να εξασφαλίσουν την εναρμόνηση των πολιτών τους με τις νέες εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Είπε ότι ένας αριθμός πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων απαιτείται στην ευρωζώνη και πέρα από αυτή για να εξασφαλιστεί η επιτυχής αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

Ο πρόεδρος κάλεσε για επανασχεδιασμό μιας δεκάχρονης στρατηγικής που θα καταγράφει κοινούς στόχους στον τομέα του περιβάλλοντος, ενέργειας, κοινωνικής συνοχής και άμυνας.

Ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες ότι μπορεί να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος στην ΕΕ των 28. Αυτό, πρόσθεσε, δεν πρέπει να συγκρατήσει τον πυρήνα των χωρών της ΕΕ από την σφυρηλάτηση του μεταρρυθμιστικού τους δρόμου.

Ο Μακρόν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο Νταβός για τις μεταρρυθμιστικές καινοτομίες στη Γαλλία. Ανέφερε ένα τεράστιο πρόγραμμα ενίσχυσης της έρευνας και ανάπτυξης και προώθησης των καινοτομιών. Είπε ότι γίνονται πολλά για να μειωθεί η γραφειοκρατία, αναφέροντας ότι για πολλές δεκαετίες η Γαλλία υπήρξε μια υπερρυθμισμένη χώρα όπου οι επιχειρηματίες «δεν επιτρεπόταν να αποτύχουν, αλλά δεν επιτρεπόταν και να πετύχουν».

Τόνισε ότι η Γαλλία είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή των χωρών που μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι θα κλείσει όλους τους σταθμούς που χρησιμοποιούν άνθρακα μέχρι το 2021.

Αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας που πλήττει την Ευρώπη και τη Γαλλία, κάλεσε σε πολύπλευρες δράσεις και ευρύτερη διακρατική συνεργασία για να υπάρξει πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το θέμα του Αμερικανού προέδρου, ο Μακρόν κατέκρινε την σκληρή εξωτερική πολιτική για τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, καθώς επίσης και την μονόπλευρη στάση του λέγοντας «Ο αγώνας εναντίον των εγκληματικών οργανώσεων δεν πρέπει να λειτουργεί ως δικαιολογία για τον κατακερματισμό των αντιδράσεών μας».

Οι κοινές δράσεις των χωρών της Ευρώπης μπορούν να βοηθήσουν την επίτευξη ειρήνης σε περιοχές που υπάρχουν ταραχές όπως η Μέση Ανατολή αφού «δεν αρκεί να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ειρήνη διαρκείας».

πηγή afp.com/dw.com
 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top