ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Όσοι ονειρεύονται εμφυλίους θα απογοητευθούν

Xristodoulakis Manolis

«Οσοι ονειρεύονται εμφυλίους θα απογοητευθούν», αναφέρει ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Μανώλης Χριστοδουλάκης, στη σκιά των έντονων εσωκομματικών τριγμών που προκλήθηκαν εντός της εβδομάδας στο Κίνημα Αλλαγής. Προσθέτει, επίσης, πως περίπτωση ρήξης δεν υπάρχει, αντιθέτως εξαρχής η δύναμη του νέου φορέα ήταν ο πλουραλισμός και η σύνθεση.

«Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι το βασικό όπλο του Κινήματος Αλλαγής είναι ο πλουραλισμός και η σύνθεση των διαφορετικών ιδεολογικών μας αφετηριών, δηλώνει ο κ. Χριστοδουλάκης. Ομως, πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν το όπλο αυτό να γίνει βορά στη στοχευμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε πρωταγωνιστές και ακριβώς αυτή τη στρατηγική επισφραγίζουν οι 212.000 συμπολίτες μας που συμμετείχαν στη διαδικασία του Νοεμβρίου. Θα διασφαλίσουμε την ενότητα την παράταξης, χωρίς καμία ανοχή όμως σε όσους έχουν προσωπικές στρατηγικές και αλλοιώνουν την ενιαία φωνή του κινήματος, με στόχο να τιμήσουμε την εντολή που πήραμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, απαντώ πως δεν θα κάνουμε τη χάρη στους καλοθελητές που ονειρεύονται εμφυλίους και εσωκομματικές ρήξεις. Οσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια θα απογοητευτούν. Ο κόσμος της παράταξης στηρίζει και επιδοκιμάζει τις πρωτοβουλίες μας για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Στον δρόμο που χαράξαμε για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, δεν υπάρχει γυρισμός. Η ενιαία πορεία του εγχειρήματός μας δεν κλυδωνίζεται και δεν αμφισβητείται».

Στο ερώτημα κατά πόσον το πρόσφατο αίτημα για πρόωρες εκλογές της κ. Γεννηματά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην οικονομία, σημειώνει:

«Ο μόνος κίνδυνος για αποσταθεροποίηση της οικονομίας, αναφέρει-  είναι οι μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που θα δεσμεύσουν τη χώρα σε νέες –εντελώς αχρείαστες– πολιτικές λιτότητας, με μοναδικό γνώμονα το πώς θα γαντζωθούν για λίγο ακόμα στην εξουσία. Με πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% που υπονομεύουν την ανάπτυξη, με ψηφισμένες περικοπές συντάξεων από 01/01/2019, συζήτηση για μείωση του αφορολογήτου και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Δεν έχουν καμία νομιμοποίηση για αυτό. Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή για έξοδο από την κρίση και ο μοναδικός αρμόδιος να την αποφασίσει είναι ο λαός. Να αποφασίσει τους όρους και τις δεσμεύσεις για την έξοδο από την κρίση, αλλά και ποιον εμπιστεύεται να οδηγήσει τη χώρα στον νέο αυτό δρόμο. Για αυτό λέμε «εκλογές εδώ και τώρα».

Στο ερωτημα, «πόσο τοις εκατό» είναι ΠΑΣΟΚ  το Κίνημα Αλλαγής και πόσο κάτι εντελώς νέο, απαντά:
«Στο Κίνημα Αλλαγής δεν χρησιμοποιούμε πασοκόμετρο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας βασικός πυλώνας του νέου φορέα, με την απόφαση όμως από κοινού με το Ποτάμι, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τη ΔΗΜΑΡ, το Δίκτυο του Γ. Καμίνη, την ΕΔΕΜ, τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και ανένταχτους συμπολίτες μας να προχωρήσουμε σε έναν νέο ενιαίο φορέα. Η μεγάλη παρακαταθήκη των ιδεών και της προσφοράς της παράταξης στη μεταπολίτευση είναι τα θεμέλια για την επόμενη μέρα».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αναφέρει ότι το πλεονέκτημα της ηλικίας του είναι ότι μπορεί να αφουγκραστει σε μεγάλο βαθμό τους συνομηλίκους του, την καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας που σήμερα απέχει από την πολιτική και η επανενεργοποίησή της είναι μονόδρομος για τη χώρα. Το μειονέκτημα που πολλοί μπορεί να του καταλογίζουν είναι η έλλειψη μακροχρόνιας εμπειρίας στην κομματική λειτουργία του φορέα. «Στόχος μου – λέει- είναι αυτή να αντικατασταθεί από ενθουσιασμό, πολλή δουλειά και νέες ιδέες για τη λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής

Προαναγγέλλει, επίσης, ότι  το Κίνημα Αλλαγής «θα είναι το πρώτο ψηφιακό κόμμα, με ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των μελών μας στη λήψη αποφάσεων, με διαρκή πολιτική διαβούλευση και εσωκομματικά δημοψηφίσματα, όπου αυτό απαιτείται. Το δεύτερο αφορά τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στην πολιτική μέσω του Κινήματος Αλλαγής. Και το νέο εδώ δεν είναι μόνον ηλικιακό, έχει να κάνει και με ανθρώπους που μέχρι χθες μπορεί να απείχαν από τα κοινά. Ολοι αυτοί θα έχουν ενεργό ρόλο».

Μετεκλογικές συνεργασίες

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογραμμίζει πως το κόμμα του «θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας», στη λογική όμως «προοδευτικής ατζέντας».

«Είναι πολύ νωρίς- απαντά- να προεξοφλεί κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό γιατί από τη μία πλευρά έχουμε μία κυβέρνηση που καταρρέει, βυθισμένη στα ψέματά της και στην προσπάθεια να αποφύγει τον εκλογικό διασυρμό, και από την άλλη πλευρά την αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας είναι σαφής: Η μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία δεν είναι θέμα αριθμητικών υπολογισμών για να βγουν οι 151. Είναι θέμα συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας με στόχο τη σύνθεση της εθνικής γραμμής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής μέσω της Φώφης Γεννηματά έχει διατυπώσει τα 12+1 σημεία που αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Ως εκ τούτου, θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και επί αυτών των θέσεων θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολίτες και η χώρα. Ο καθένας εκεί πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Το Μακεδονικό

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αλέξει Τσίπρα, δηλώνει ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός με μακρά εμπειρία στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων και λόγω της επερχόμενης επίσκεψης του κ. Ντιμιτρόφ στην Ελλάδα, αλλά και προγραμματισμένων επαφών στο εξωτερικό σε Πολωνία, Κύπρο, ΗΠΑ και Κίνα το επόμενο διάστημα, ενημερώθηκε από τους κ. Κοτζιά και Τσίπρα για την πορεία των κυβερνητικών χειρισμών επί των εθνικών μας θεμάτων, ενώ αντίστοιχη συνάντηση έγινε και με τον κ. Μητσοτάκη με την ίδια ατζέντα. Όσον αφορά το Σκοπιανό, σεβόμαστε ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων, και για τον λόγο αυτόν η τοποθέτησή μας θα γίνει επί της κυβερνητικής πρότασης, όταν και αν αυτή έρθει στη Βουλή, με βάση τις θέσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει. Να είναι όμως σαφές: Δεν θα δεχθούμε καμία «σαλαμοποιημένη» λύση η οποία θα θίγει την ιστορία και το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top