ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό-Καναδάς: Στενή συνεργασία για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών

Justin Trudeau meets with Enrique Pena Nieto in Trudeau's office on Parliament Hill in Ottawa, June 28, 2016. REUTERS/Chris Wattie

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Δευτέρα, συμφωνώντας να έχουν στενή συνεργασία, αλλά και να εργαστούν άμεσα, προκειμένου να εμβαθύνουν το πλαίσιο των σχέσεών τους, στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μεξικού.

Ο Πένια Νιέτο “έδωσε έμφαση στη θέληση της κυβέρνησης του Μεξικού για την ενίσχυση των σχέσεων…, μεταξύ των δύο λαών,” σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία, αλλά και να ενισχύσουν τις εργασίες των ομάδων τους, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασίας τους για μια πιο δυνατή και ευημερούσα Βόρεια Αμερική,” σύμφωνα με τη μεξικανική κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τις απειλές του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) στην οποία συμμετέχουν οι τρεις χώρες, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επαναδιαπραγμάτευσή της, προς όφελος των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι ο Τραμπ έχει επικεντρώσει την προσοχή του στα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με χώρες όπως το Μεξικό.

Στο μεταξύ Καναδοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα εστιάσουν στην διατήρηση των εμπορικών δεσμών με τις ΗΠΑ στη διάρκεια μιας επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA και ίσως να μην μπορέσουν να βοηθήσουν το Μεξικό να αποφύγει την στοχοποίηση από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής Τραμπ-Νιέτο ακυρώθηκε όταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα ήταν καλύτερα να μην συναντηθούν αν το Μεξικό δεν έχει διάθεση να πληρώσει για το τείχος που θα χωρίζει τις δύο χώρες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top