ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά την προειδοποίηση Πούτιν, η ρωσική τηλεόραση καταγράφει πυρηνικούς στόχους στις ΗΠΑ

putin-trump

Η ρωσική κρατική τηλεόραση κατέγραψε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος, και ανέφερε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος που αναπτύσσει η Ρωσία θα είναι ικανός να τους χτυπήσει σε λιγότερο από πέντε λεπτά.
Οι στόχοι περιλαμβάνουν το Πεντάγωνο και το προεδρικό θέρετρο στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.
Το ρεπορτάζ, ασυνήθιστο ακόμα και για την ρωσική κρατική τηλεόραση, μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, λίγες μέρες μετά την δήλωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα είναι στρατιωτικά έτοιμη για την περίπτωση κρίσης όπως εκείνη της Κούβας, αν οι ΗΠΑ το θελήσουν.
Με τις εντάσεις να αυξάνονται εν μέσω φόβων της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εγκαταστήσουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, τώρα που ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από την συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς, ο Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να ανταποκριθεί με τοποθέτηση υπερηχητικών πυρηνικών πυραύλων σε υποβρύχια κοντά στα αμερικανικά ύδατα.
Οι ΗΠΑ είπαν ότι δεν είναι στα άμεσα πλάνα τους να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και έχουν απορρίψει τις προειδοποιήσεις του Πούτιν ως υποκριτική προπαγάνδα. Δεν διαθέτουν προς ώρας χερσαίους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που θα μπορούσε να τοποθετήσουν στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η απόφασή των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την συμφωνία INF του 1987 με βάση ισχυρισμούς ότι η Ρωσία την έχει παραβιάσει – κάτι που η Μόσχα αρνείται – επιτρέπει στη χώρα να αρχίσει να αναπτύσσει και εγκαταστήσει τέτοιους πυραύλους.
Ο Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία δεν θέλει νέα κούρσα εξοπλισμών, την ίδια στιγμή όμως έχει αυξήσει την πολεμική ρητορική.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι απειλές του Πούτιν βοήθησαν το ΝΑΤΟ να ενωθεί.
«Κάθε φορά ο Πούτιν εκδίδει τέτοιες απειλητικές βόμβες και προωθεί τις νέες του συσκευές για το τέλος του κόσμου, θα πρέπει να γνωρίζει ότι απλώς βαθαίνει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να δουλέψει ενωμένα για να διασφαλίσει την συλλογική μας ασφάλεια» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον.
Κάποιοι αναλυτές βλέπουν την προσέγγιση του Πούτιν ως τακτική στην προσπάθεια να επανελκύσει τις ΗΠΑ σε συνομιλίες για την στρατηγική ισορροπία μεταξύ των δύο δυνάμεων, για την οποία προσπαθεί καιρό η Μόσχα με ανάμικτα αποτελέσματα.
Στο ρεπορτάζ της Κυριακής ο Ντμίτρι Κισελιόφ, παρουσιαστής της εβδομαδιαίας ενημερωτικής εκπομπής ‘Vesti Nedeli’, έδειξε χάρτη των ΗΠΑ και ονόμασε αρκετούς στόχους που κατά τον ίδιο θα ήθελε η Μόσχα να χτυπήσει σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Οι στόχοι που ο Κισελιόφ περιέγραψε ως προεδρικά ή στρατιωτικά κέντρα διοίκησης περιλαμβάνουν επίσης το Φορτ Ρίτσι, στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο στο Μέριλαντ που έχει κλείσει από το 1998, την αεροπορική βάση ΜακΚλέλαν στην Καλιφόρνια που έκλεισε το 2001 και την ναυτική βάση επικοινωνιών Τζιμ Κρικ στην πολιτεία Ουάσιγκτον.
Ο Κισελιόφ είπε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Tsirkon που αναπτύσσει η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει τους στόχους αυτούς σε λιγότερα από πέντε λεπτά αν εκτοξευτούν από ρωσικά υποβρύχια.
Υπερηχητική πτήση γενικά σημαίνει η πτήση μέσα στην ατμόσφαιρα σε ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.
«Για τώρα, δεν απειλούμε κανένα, αλλά αν γίνει εγκατάσταση (πυρηνικών στην Ευρώπη), η ανταπόκρισή μας θα είναι άμεση» είπε.
Σε ερώτηση για το ρεπορτάζ του Κισελιόφ, το Κρεμλίνο είπε την Δευτέρα ότι δεν αναμιγνύεται με την πολιτική της κρατικής τηλεόρασης.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top