ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετράνε τα πυρηνικά κουμπιά τους Τραμπ και Κιμ

DonaldTrump-KimJong

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος Τραμπ ανεβάζει τους τόνους της «πυρηνικής» αντιπαράθεσης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν γράφοντας στο Twitter ότι το δικό του οπλοστάσιο ολέθρου είναι «πολύ μεγαλύτερο» και «πολύ ισχυρότερο» .
«Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν μόλις δήλωσε ότι ‘το πυρηνικό κουμπί είναι στο γραφείο του συνεχώς’», έγραψε. «Υπάρχει κάποιος από το εξαντλημένο και πεινασμένο του καθεστώς για να τον πληροφορήσει ότι κι εγώ έχω Πυρηνικό Κουμπί, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ ισχυρότερο από το δικό του, και το Κουμπί μου δουλεύει!»


Η εριστική απάντηση του Αμερικανού προέδρου στις πρωτοχρονιάτικες δηλώσεις του Κιμ ανέβασε την θερμοκρασία στην αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, την ίδια στιγμή που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Νοτιοκορεάτες κινούνται στην κατεύθυνση του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ. Η αντίθεση ανάμεσα στη γλώσσα του Τραμπ και το άνοιγμα που επιχειρεί η Νότια Κορέα στο διάλογο υπογραμμίζει το αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στους δύο μακρόχρονους συμμάχους.
Το εκφοβιστικό μήνυμα του Τραμπ αλλάζει το νόημα της αντίδρασής του προς την πρωτοβουλία της Νότιας Κορέας λίγες ώρες μετά από την ηπιότερη αρχική δήλωση. Ο κ. Τραμπ που απαξιεί τις προοπτικές διαπραγμάτευσης με τη Βόρεια Κορέα είχε νωρίτερα την ίδια μέρα πει ότι πιθανές συζητήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων της χερσονήσου είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα. «Ίσως είναι καλά νέα, ίσως όχι – θα δούμε!» έγραψε το πρωί της Τρίτης.


Δεν είναι καθαρό γιατί «χόντρυνε» το παιχνίδι την ίδια μέρα. Αλλά δεν έχει διστάσει να απαντήσει με την ίδια εμπρηστική γλώσσα που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα σε αντίθεση με προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους που θεωρούσαν ότι δεν είναι σοφό και χρήσιμο να απαντούν σε προκλητικές δηλώσεις.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Τραμπ υποσχέθηκε «φωτιά και οργή» στη Βόρεια Κορέα αν απειλήσει τις ΗΠΑ. Το φθινόπωρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «θα καταστρέψει ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα» αν οι ΗΠΑ αναγκαστούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθετεί σκληρότερη γραμμή, με το επιχείρημα ότι οι προκάτοχοί του αποδείχθηκαν πολύ μαλακοί στην αντιμετώπιση της απειλής. Ενίσχυσε τις αμερικανικές κυρώσεις και πίεσε τον ΟΗΕ να αυξήσει τα τιμωρητικά μέτρα. Ενώ σε διάφορες στιγμές στο παρελθόν έχει πει ότι θα ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, πολύ πιο συχνά τονίζει, ιδίως το τελευταίο διάστημα, ότι δεν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αποτέλεσμα. Όταν ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησής του Ρεξ Τίλερσον αναφέρθηκε στην πιθανότητα διαλόγου, ο Τραμπ τον έβαλε στη θέση του λέγοντας ότι ο διάλογος θα ήταν χάσιμο χρόνου.
Είναι σωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν πολύ πιο ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο από τη Βόρεια Κορέα, αλλά η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Ακόμα και συμβατικός πόλεμος θα έχει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με αναλυτές και γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν είναι πολύ πιο ένθερμος οπαδός του διαλόγου απ’ό,τι δείχνει ο Τραμπ να είναι.
Πολλοί ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λογική στρατιωτική επιλογή για την συγκράτηση της Βόρειας Κορέας που δεν θα περιλαμβάνει απαράδεκτη απώλεια ζωής, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στρατηγός ΜακΜάστερ δεν συμφωνούν.
Θέλοντας και μη, τα αποκλίνοντα μηνύματα Τραμπ και Μουν μπορούν να δημιουργήσουν σενάριο «καλού-κακού μπάτσου» το οποίο οι Νοτιοκορεάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν υποχωρήσεις από τη Βόρεια Κορέα.

πηγή nytimes.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top