ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με έμφαση στην εμπορική συνεργασία ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (L) meets with U.S President Donald Trump in the Oval Office of the White House in Washington, U.S. May 16, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί Σύρους Κούρδους μαχητές στην περιοχή, αλλά δεν προχώρησε σε κριτική της απόφασης των ΗΠΑ να τους δώσει όπλα.
Σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επαίνεσε τον Ερντογάν ως σημαντικό σύμμαχο στην «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και δεν αναφέρθηκε στην καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Είχαμε θαυμάσια σχέση και θα την κάνουμε ακόμα καλύτερη» είπε ο Τραμπ στην κοινή τους εμφάνιση.
Tόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των δυο κρατών σε όλα τα επίπεδα, αφενός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην επίλυση του συριακού ζητήματος κι αφετέρου με μια περαιτέρω σύσφιξη των διμερών εμπορικών σχέσεων. Στο σημείο αυτό ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι «η Τουρκία έκανε παραγγελία στρατιωτικού υλικού και εμείς θα φροντίσουμε να φτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα στον προορισμό της».
Ο Ερντογάν είπε ότι η επίσκεψή του θα «αποτελέσει ιστορική στροφή του κλίματος» και χαιρέτισε τις «εξαιρετικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.
Ηταν ιδιαίτερα θετικός τόνος αν αναλογιστούμε τις εντάσεις που προκάλεσε η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει την συρο-κουρδική πολιτοφυλακή YPG που η Αγκυρα θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του παράνομου στην Τουρκία ΡΚΚ. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσει στην συνάντηση να πείσει τον Τραμπ να αλλάξει στάση για το YPG.
«Υποστηρίζουμε την Τουρκία στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το PKK» είπε ο Τραμπ. «Επίσης εκτιμούμε τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας στην αναζήτηση να μπει τέλος στο φοβερό σκοτωμό στην Συρία».
«Είναι απολύτως μη αποδεκτό να θεωρηθεί το YPG ως εταίρος στην περιοχή και θα είναι ενάντια στην παγκόσμια συμφωνία την οποία έχουμε κάνει», είπε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος. «Με τον ίδιο τρόπο, δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέψουμε σε αυτές τις ομάδες που θέλουν να αλλάξουν εθνικές ή θρησκευτικές δομές στην περιοχή να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία ως πρόσχημα», πρόσθεσε.
Η πολιτοφυλακή YPG εκτελεί χρέη στρατού στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία με την απόσυρση της κρατικής εξουσίας το 2011 που συνόδευσε το ξέσπασμα του εμφυλίου. Οι ΗΠΑ δεν ταυτίζουν την YPG με το PKK και την θεωρούν πολυτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά του ΙΚ.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ασκήσει κριτική στην καταστολή του τουρκικού τύπου και των ακαδημαϊκών από τον Ερντογαν. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έχουν συλληφθεί, ενώ κάποιοι από τους υποστηρικτές του Ερντογάν προσπάθησαν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Την Τρίτη ο Τραμπ δεν έκανε καμιά αναφορά στο θέμα.
Η επίσκεψη του Ερντογάν περιπλέκεται από τις εκκλήσεις της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ να εκδόσουν τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια. Ο Ερντογάν θεωρεί τον κληρικό υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικόπηματος, ενώ ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξη.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε σε δήλωση ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «πιθανά μέτρα κατά της FETO», όπως η Αγκυρα αποκαλεί την οργάνωση Γκιουλέν (Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση) για να περιγράψει το δίκτυο του Γκιουλέν, χωρίς να προσδιορίσει τα μέτρα που συζητήθηκαν.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top