ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο συνεργασίας «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα»

idrima niarhos

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους τους πολίτες της χώρας μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επ’ ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επένδυση διαφορετική από τις άλλες, καθώς ο σκοπός της είναι το κοινωνικό όφελος.

«Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Ανδρέα Δρακόπουλο για την προσφορά αυτή, που μπορεί να αγγίξει τα 250 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος υπογράμμισε πως το ΙΣΝ έχει επιτύχει την άψογη συνεργασία μέσα σε κλίμα διαφάνειας και κοινού οράματος μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Εκτίμησε πως η δωρεά στην υγεία θα έχει θετική έκβαση παρά τις δυσκολίες, όπως είπε ο κ. Δρακόπουλος. «Με σκληρή δουλειά συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε για ένα καλύτερο αύριο», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης πως το ποσό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «θα πιάσει τόπο. Διότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, το συντομότερο δυνατόν και με τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε, «πλέον στην Ελλάδα, έχει πάψει να θεωρείται η στήριξη της Δημόσιας Υγείας, περιττό δημοσιονομικό βάρος. Έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια, η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας. Και έχει ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία».

Αντίστροφη πορεία «αυτής της ουσιαστικής ενίσχυσης και εν τέλει της επαναθεμελίωσης της καθολικότητας της υγειονομικής περίθαλψης για όσους και όσες ζουν σε αυτή τη χώρα. Ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, καταγωγής ή οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού».

«Με τη χώρα να βαδίζει πλέον σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων, που άφησαν πληγές στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα τελευταία χρόνια, η στενή συνεργασία μας στον τομέα της Υγείας, έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα, τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως με τη δωρεά ύψους 14 εκατομμυρίων έχουν αποκτηθεί και παραδοθεί 143 ασθενοφόρα οχήματα, τα οποία ήδη κατανεμήθηκαν πανελλαδικά και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.

«Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται και οι κινητές μονάδες, που είναι απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Και ανάμεσα σε αυτές πλέον, υπάρχουν και οι κινητές μονάδες νεογνών που αποτελούσαν πραγματική ανάγκη ειδικά για περιοχές της περιφέρειας, που δυστυχώς ποτέ δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως παραδόθηκαν 10 γραμμικοί επιταχυντές στα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Χώρας και στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες των καρκινοπαθών. «Έχουν ήδη προχωρήσει στοχευμένες κτηριακές παρεμβάσεις, ο περαιτέρω εξοπλισμός νοσηλευτικών μονάδων, η παροχή επιπλέον κινητών ιατρικών μονάδων για εξετάσεις πληθυσμών της υπαίθρου καθώς και η χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Όπως φαίνεται λοιπόν, αυτά ήταν μονάχα η αρχή», υπογράμμισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα»

To νέο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για δράσεις που θα ενισχύσουν τον χώρο της Υγείας στη χώρα μας αφορά , μεταξύ άλλων, την ανέγερση δύο νέων νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή καθώς και την πλήρη ανακατασκευή κτιρίου του «Ευαγγελισμού». Το πρόγραμμα δωρεών, που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά αυτό της ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει

-την ανέγερση και τον εξοπλισμό του νέου κτιρίου του νοσοκομείου Κομοτηνής 200 κλινών – ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας καθώς και Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης 250 κλινών

– την ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα αναπτυχθεί και παιδοογκολογικό τμήμα αποτελεί αίτημα δεκαετιών για τη Β. Ελλάδα.

– ανακατασκευή και πλήρης εξοπλισμός  του κτιρίου Αδελφών Νοσοκόμων του «Ευαγγελισμού», με στόχο να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής
Το Ιδρυμα αναλαμβάνει και την επισκευή των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, τα οποία είναι ακινητοποιημένα, καθώς δεν υπάρχει σύμβαση συντήρησής τους, αλλά και την αγορά δύο μικρών αεροπλάνων αεροδιακομιδών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήδη έχει δωρίσει στο ΕΚΑΒ 143 νέα ασθενοφόρα μαζί με την πλήρη συντήρησή τους για οκτώ χρόνια, ενώ έχει προχωρήσει και στην ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ Αθήνας. Οι κυρίως δράσεις του νέου προγράμματος θα πλαισιωθούν και από επιπλέον έργα ενίσχυσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων θα αγοραστούν τέσσερις νέοι ποζιτρονικοί αξονικοί τομογράφοι PET-CT (ένας θα τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων και οι υπόλοιποι σε Κρήτη, Λάρισα και Ιωάννινα), καθώς και έξι μικρά μηχανήματα παραγωγής ραδιοφαρμάκων που θα εξοικονομήσουν πόρους για τα νοσοκομεία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top