ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

moscovisi-tsipras

Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί την Τετάρτη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι «το τέλος του δρόμου» και θα πρέπει όποια κίνηση γίνεται «να περάσει από αυτό το στάδιο».

Για τον Ευρωπαίο επίτροπο θα πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις κυρίως στον τραπεζικό τομέα με μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά παράλληλα να αξιοποιηθεί και η προμνημονιακή αλλά και η μεταμνημονιακή βοήθεια, στοιχείο με σημασία, όπως είπε, «όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τις διεργασίες για σύγκλιση της Κεντροαριστεράς μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμένου, ο κ. Μοσκοβισί δεν έκρυψε ότι και ο ίδιος προέρχεται από την Αριστερά, αλλά, όπως είπε, βρίσκεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του επιτρόπου.

Ο Μοσκοβισί κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε το Eurogroup, να κάνει θετική αξιολόγηση τον Μάρτιο και να εγκρίνει την πρώτη εκταμίευση περίπου 750 εκατ.ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) από τα ελληνικά ομόλογα. «Ας κάνουμε αυτή την δεύτερη αξιολόγηση μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι το μήνυμά μου και γι’αυτό εργαζόμαστε σήμερα» είπε μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη.

Στην διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι «Όταν τελειώνει το πρόγραμμα δεν σταματάμε, δεν αφήνουμε το ποδήλατο στην άκρη, συνεχίζουμε να κάνουμε πετάλι».

Υπογράμμισε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα, ενόψει ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών, θα είναι καθοριστικό και ότι «είναι πολύ σημαντικό η περίοδος των εκλογών να μην αποσπάσει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις». Συμπλήρωσε δε ότι «η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε στενή συνεργασία με την επόμενη Κομισιόν. Η εμπιστοσύνη προς τη χώρα σας επιστρέφει, αλλά περνά μέσα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων και μιας ξεκάθαρης στρατηγικής. Θα ήταν καταστροφικό ένα πισωγύρισμα στις δεσμεύσεις».

Μεταξύ των 16 μεταρρυθμίσεων, ο Γάλλος Επίτροπος ξεχώρισε εκείνες που αφορούν τους ακόλουθους τέσσερις άξονες:

1. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδίως των επενδυτικών συνθηκών – Ιδιωτικοποιήσεις. «Η Ελλάδα πρέπει, πρωτίστως, να προσελκύσει νέους επενδυτές. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναγκαιότητα», υπογράμμισε στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

2. «Κόκκινα δάνεια» και τράπεζες: «Χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία είναι ενθαρρυντική, «αλλά απομένει να γίνουν πολλά», πρωτίστως για «μια συνολική αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ δανείων». Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαρτίου τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

3. Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης: Όπως είπε, το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα μειώθηκε κατά 25% με τα μνημονιακά μέτρα και πλέον οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η οικονομία θα γίνει πιο ισχυρή, εάν βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα.

4. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ ακόμα μιλάει για τη σκληρότητα της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη και ένα κράτος που θα βρίσκεται στο πλάι των αδύναμων», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη σημασία του εκσυγχρονισμού της Υγείας και την ανάγκη να μειωθεί η ανεργία, να ανασχεθεί το brain drain και «να διασφαλιστούν συνθήκες συμμετοχής όλων των Ελλήνων στην ανάπτυξη».
Ο κ. Μοσκοβισί έδειξε επίσης, με διπλωματικό αλλά σαφή τρόπο, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να μπει «φρένο» στο ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού και στην παροχολογία. Ειδικότερα:

– Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξησή του είναι εύλογη και δίκαιη, αλλά με την επιφύλαξη ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο η κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες». Το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του πρόταση της 5μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως 10%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι έχουν αφήσει να διαφανεί ότι δεν θα είχαν αντίρρηση για μια αύξηση 5%-6%, αλλά από ’κει και πάνω αρχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ θεωρούν υπερβολική μια αύξηση ύψους 10%.

– Για την παροχολογία παρενέβη εμμέσως, λέγοντας μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη: «Χρειάζονται «ισχυρά, αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα».

Όσον αφορά στο μεγάλο στοίχημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο Επίτροπος Οικονομικών παραδέχθηκε πως οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν για τα ευάλωτα σημεία της οικονομίας, υποστήριξε όμως πως αυτό «δεν αποτελεί σημάδι πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά συνέπεια μιας μακράς, άνευ προηγουμένου κρίσης, της οποίας τις προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Επισήμανε ακόμα πως «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι ισχυρό σήμα στις αγορές και είναι αναγκαία για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top