ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Το Eurogroup πρέπει να επινοήσει νέους τρόπους εποπτείας για την Ελλάδα

Pierre Moscovici, European Commission commissioner for economic and financial affairs, taxation and customs, speaks at the American Enterprise Institute April 19, 2018 in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)        (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης «πρέπει να επινοήσουν κάτι νέο» για να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα κρατήσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις όταν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένη περίπτωση. Θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι η υπόθεση της Ελλάδας είναι ακριβώς ίδια με την Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο» είπε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο POLITICO.
«Δεν πρέπει ωστόσο να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα τέταρτο ‘συγκεκαλυμμένο’ πρόγραμμα. Δεν θέλω η τρόικα ή οι θεσμοί, απλώς με διαφορετική αμφίεση, να πηγαίνουν στην Αθήνα» είπε ο Επίτροπος. «Αλλά προφανώς πρέπει να παρακολουθούμε αποφασιστικά στρατηγικά θέματα με αρκετά λεπτομερειακές δεσμεύσεις. Και αυτό έχει όνομα – λέγεται ενισχυμένη επιτήρηση».
Λεπτομέρειες για το πώς θα δουλέψει η επιτήρηση αυτή είναι ανάμεσα στα ζητήματα κλειδιά για την Ελλάδα που θα πρέπει να επιλυθούν στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο κ. Μοσκοβισί δεν φάνηκε να θέλει να υποτιμήσει την σημασία της συνεδρίασης.
«Όλοι φέρονται σαν να είναι κανονική συνεδρίαση» είπε. «Δεν είναι. Είναι φανταστική. Σκεφτείτε απλώς τι θα γινόταν αν δεν μπορούσαμε να βρούμε λύση την Πέμπτη. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλναμε στην σύνοδο κορυφής της 28ης;»
«Δεν έχουν γίνει όλα ακόμα. Δεν είναι προμαγειρεμένο, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο» πρόσθεσε. «Έχω μεγάλη πεποίθηση ότι έχουμε τα θεμέλια για κατάληξη. Για την ακρίβεια είμαι σίγουρος».
Άλλα θέματα που οι υπουργοί πρέπει να αποφασίσουν είναι το ύψος της τελικής πληρωμής προς την Ελλάδα – ανάμεσα στα 10 και 15 δισεκατομμύρια ευρώ – και την επαναγορά πιο ακριβών δανείων, όπως αυτά του ΔΝΤ για να μειωθεί το κόστος δανεισμού.
«Τα 15 δισ. είναι πολύ πιο πειστικά από τα 10 δισ. και είναι πιο εύκολο να επαναγοράσεις με περισσότερα χρήματα παρά με λιγότερα», λέει ο Μοσκοβισί. «Αλλά αυτό είναι ένα νούμερο που θα πρέπει να προσαρμοστεί την τελευταία στιγμή».
Για το θέμα του χρόνου επιμήκυνσης –για να μείνουν θερμές οι αγορές – ο Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχει ανάγκη για «ουσιαστικά αλλά όχι γελοία» μέτρα. «Κάποιοι λένε 15 χρόνια, μερικοί 7, μερικοί 10. Τα νούμερα με διπλά ψηφία είναι καλύτερα από τα μονά», σχολίασε.

politico.eu

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top