ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπορεί ο Τράμπ να κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα;

trump-steel-tariffs

Εδώ και πολλά χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ  υποστηρίζει ότι το κινεζικό εμπόριο αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ.  Και δεν διστάζει να πει ότι η Κίνα χρησιμοποιεί άδικες μεθόδους που υποτίθεται πως βλάπτουν την αμερικανική οικονομία.
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική για αυτό άλλωστε σε κάθε μια αμερικανική εταιρεία που είναι υπέρ των δασμών που επέβαλλε ο Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα αντιστοιχούν άλλες 3.000 αμερικανικές εταιρείες που διαφωνούν κάθετα με την πολιτική των δασμών του αμερικανού προέδρου.
Αυτό που αδυνατεί να κατανοήσει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πως το ελεύθερο εμπόριο βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως.
“ Χρειαζόμαστε τα οικονομικά προϊόντα  που έρχονται από άλλες χώρες γιατί αποτελούμε μόλις το 5% του πληθυσμού της γης και οι ανοιχτές αγορές μας επιτρέπουν να πουλάμε και εμείς τα προϊόντα μας στο υπόλοιπο 95% και έτσι να αναπτύσσουμε την οικονομία μας   “ εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Committee for Economic Development  Steve Odland .
Είναι σαφές πως ο αμερικανός πρόεδρος επιλέγει και στο εμπόριο να ακολουθήσει τον επιθετικό μιλιταρισμό που χαρακτηρίζει την κοσμοθεωρία του χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες.
Τι θα συμβεί αν και η Κίνα ακολουθήσει την ίδια πολιτική;
Αν αύριο επιβάλει 15% φόρο σε 120 αμερικανικά προϊόντα από κρασιά μέχρι φρούτα ;
Τι θα συμβεί στην αμερικανική οικονομία αν σταματήσει το Πεκίνο  να αγοράζει τα Boeing ; Η Κίνα είναι ένας από τους καλύτερους και μεγαλύτερους πελάτες της αμερικανικής εταιρείας.
Εύκολα όμως αυτό μπορεί να αλλάξει και να επιλέξει να αγοράζει τα εξίσου καλά γαλλικά Airbus.
Τι θα συμβεί αν η Κίνα αποφασίσει να μειώσει κατά 50%  και τις εισαγωγές της σε κόκκους σόγιας;
Αυτός είναι ένας πόλεμος που θα έχει μόνο χαμένους και είναι απορίας άξιον πως δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ο αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του.
Οι αμερικανοί καταναλωτές θα είναι δε οι μεγαλύτεροι χαμένοι από αυτή την ιστορία.
Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιβάλλεις δασμούς 50 δισεκατομμυρίων στις εισαγωγές από την Κίνα χωρίς αυτό να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ αγαπά τον πόλεμο και πιστεύει πως τα προβλήματα λύνονται με προληπτικά χτυπήματα . Ο διορισμός του Μπόλτον στο Λευκό Οίκο  στη θέση του συμβούλου  σε θέματα ασφάλειας το αποδεικνύει αυτό όπως και η επιβολή των παράλογων αυτών δασμών.
Δυστυχώς τις συνέπειες της πολιτικής Τραμπ θα τις πληρώσουμε όλοι.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top