ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ. Γκορμπατσόφ: «Φαίνεται λες και ο κόσμος ετοιμάζεται για πόλεμο»

gorbachev-michael

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής ‘Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ καλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστούν, γιατί, όπως υποστηρίζει, μια νέα «πυρηνική απειλή μοιάζει να είναι πραγματική». Σε άρθρο του στο Time γράφει ότι «η απόλυτη προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι η καταστροφή των όπλων παγκοσμίως».

«Ο κόσμος σήμερα έχει κατακλυστεί από προβλήματα. Αυτοί που χαράζουν την πολιτική φαίνονται  μπερδεμένοι και χαμένοι.  Αλλά δεν υπάρχει πιο επείγον πρόβλημα σήμερα από την στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και τη νέα κούρσα εξοπλισμών. Το σταμάτημα και η αντιστροφή αυτής της καταστροφικής κούρσας πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητά μας.» λέει ο Γκορμπατσόφ.

«Στον σύγχρονο κόσμο, οι πόλεμοι πρέπει να ανακηρυχθούν παράνομοι, γιατί κανένα από τα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να λυθεί με πόλεμο» και καλεί «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – το σώμα που έχει την κύρια ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια – να κάνει το πρώτo βήμα. Ειδικότερα, προτείνω μια συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών να υιοθετήσουν ψήφισμα που θα δηλώνει ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος και δεν πρέπει ποτέ να γίνει. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος πρέπει να έρθει από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν – τους προέδρους των δύο χωρών που έχουν την κατοχή του 90% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου και άρα φέρουν ειδική ευθύνη.»

«Η ώρα για απόφαση και δράση είναι τώρα» καταλήγει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top