ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ.Ντράγκι: Αξιολόγηση και βιωσιμότητα του χρέους για ένταξη σε QE

draghi-1

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς θέτει ως προϋποθέσεις για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Η συμφωνία σχετικά με το χρέος και τα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κρατών-μελών και του ΔΝΤ. Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, όπου τα δύο μέρη θα πρέπει να βρουν μια συμφωνία. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη γιατί χρειάζεται η δική μας ανεξάρτητη αξιολόγηση βάσει και των αντίξοων σεναρίων».

«Η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προκαταβάλλει την αντίστοιχη έκθεση που θα κάνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σε απόλυτη ανεξαρτησία», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις Ντράγκι διαψεύδουν τις προσδοκίες της Αθήνας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη στο QE εάν το Eurogroup παρείχε μια ισχυρή δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

«Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος στο προηγούμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

«Ας έχουμε πρώτα μια πλήρη συμφωνία, ας έχουμε πρώτα τα μέτρα για το χρέος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και συμπλήρωσε ότι «όταν θα επεκταθεί το QE στην Ελλάδα θα δούμε και ποια εταιρικά ομόλογα πληρούν τα κριτήρια για αγορά από την ΕΚΤ».

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ανέφερε ότι έχει σημειωθεί «εξαιρετική πρόοδος» στον τραπεζικό τομέα και ειδικά η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή «πολλαπλάσια» σε σχέση με πριν.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top