ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ. Ντράγκι: Η ανάκαμψη κερδίζει ορμή

MARIO-DRAGHI-large570

Παρά τις πιέσεις από το Βερολίνο, ο Μ. Ντράγκι επιμένει στην αναγκαιότητα για χαλαρή νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να επανέλθει με διατηρήσιμο τρόπο στους επιδιωκόμενους στόχους.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι για την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο 2% είναι πολύ σημαντική η νομισματική στήριξη  και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Επίσης είπε ότι, αν κριθεί αναγκαίο, το QE θα παραταθεί και μετά τον Δεκέμβριο. Η ανάκαμψη κερδίζει ορμή είπε πάντως παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Ενδεικτικά, η ΕΚΤ προχώρησε στη θετική αναθεώρηση των οικονομικών εκτιμήσεων, ως εξής:
• Ανάπτυξη 1,8% το 2017 (1,7% η προηγούμενη εκτίμηση)
• Ανάπτυξη 1,7% το 2018 (1,6% η προηγούμενη εκτίμηση)
• Ανάπτυξη 1,6% το 2019 (1,6% η προηγούμενη εκτίμηση)

Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές στον δείκτη.

Η ΕΚΤ προχώρησε στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία του πληθωρισμού:
• Στο 1,7% το 2017 (1,3% προηγούμενη πρόβλεψη)
• Στο 1,6% το 2018 (1,5% προηγούμενη πρόβλεψη)
• Στο 1,7% το 2019 (1,7% προηγούμενη πρόβλεψη)
Ο κ. Ντράγκι, κατέστησε σαφές ότι «οι τιμές αυξάνονται εξαιτίας κυρίως, του κόστους ενέργειας και τροφίμων» καθώς εξαιρουμένων των προαναφερθέντων κλάδων, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.

Επανέλαβε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Επισήμανε επίσης πως η κεντρική ευρωτράπεζα θα συνεχίσει να κάνει αγορές με τον μηνιαίο ρυθμό των 80 δισ. ευρώ ως το τέλος Μαρτίου και των 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Όπως εξήγησε, εάν οι προοπτικές της οικονομίας επιδεινωθούν, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού σε διάρκεια και μέγεθος, ενώ επανέλαβε ότι τα μέτρα της ΕΚΤ στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση.

Όσοι έχουν αντιρρήσεις στα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα πρέπει δουν την ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Στα τρία χρόνια ο αντίκτυπος της πολιτικής της ΕΚΤ είναι η δημιουργία 1,7% επιπλέον πληθωρισμού και 1,7% επιπρόσθετης ανάπτυξης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top