ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ. Παπαπέτρου: «Νίκο Αναστασιάδη – Τώρα είναι η ώρα»

cyprus1

Την παρακάτω δήλωση έκανε ο Μιχάλης Παπαπέτρου, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί:

«Η πρόταση που υπέβαλε ο Μουσταφά Ακιντζί για προσυπογραφή από τους δύο ηγέτες του Πλαισίου Γκουτιέρες, αποτελεί τεράστιας σημασίας εξέλιξη, που ανοίγει τον δρόμο για λύση του Κυπριακού. Για μία ακόμα φορά η Ελληνοκυπριακή ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ιστορία. Εάν η αντίδραση μας θα είναι να μασούμε τα λόγια μας, και αν αποφύγουμε να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα και με σαφήνεια υπέρ της αποδοχής, τότε, εκτός από αναξιόπιστοι, αφού μέχρι χθες ο Πρόεδρος ισχυριζόταν ότι αποδέχεται το Πλαίσιο, θα εξουδετερώσουμε οριστικά κάθε δυνατότητα για επανένωση της Κύπρου, στα πλαίσια μίας ομοσπονδίας.
Αποδοχή της πρότασης σημαίνει:
(α) Κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και την αντικατάσταση του από ένα πολυμερές σύστημα ασφάλειας, όπου οι συμμετέχουσες δυνάμεις δεν θα μπορούν να εγγυούνται τον εαυτό τους.
(β) Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης.
(γ) Αποχώρηση του κατοχικού στρατού και παραμονή μόνο της ΕΛΔΥΚ (950 στρατιώτες) και ΤΟΥΡΔΥΚ (650 στρατιώτες). Για τον χρόνο αποχώρησης των αποσπασμάτων αυτών, θα συναποφασίσουν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
(δ) Λύση του εδαφικού στο συμφωνημένο πλαίσιο (μίνιμουμ 28,2% και μάξιμουμ 29,2% του εδάφους), κατά τρόπο που, στις υπό επιστροφή περιοχές, να περιλαμβάνεται και η Μόρφου. Θα ληφθεί, επίσης, υπόψιν η μεγάλη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο θέμα της ακτογραμμής.
(ε) Εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη σταθμισμένη ψήφο, την οποία πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κρανς Μοντανά, και την είχαν προηγούμενα αποδεχθεί οι Πρόεδροι Κληρίδης, Παπαδόπουλος και Χριστόφιας.
(στ) Αποδοχή της αποτελεσματικής συμμετοχής, και όχι της αριθμητικής ισότητας, των Τ/Κ στην διοίκηση της Ομοσπονδίας. Στις πιο βασικές πτυχές (Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία) υπάρχει συμφωνία, με την ύπαρξη στην εκάστοτε πλειοψηφία, τουλάχιστον μιας από τις τρείς Τ/Κ ψήφους. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να επεκταθεί και στις λιγότερο σημαντικές πολυμελείς ανεξάρτητες ομοσπονδιακές αρχές.
Αν, λοιπόν, στα πιο πάνω είτε πούμε όχι, είτε τα κολοκυνθήσουμε για να τα ματαιώσουμε, τότε επίσημα θα καταστούμε οι υπαίτιοι της μη λύσης. Και αυτό θα είναι εξαιρετικά άδικο για τον λαό μας, που για 45 χρόνια υποφέρει από τις συνέπειες της κατοχής.
ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ. Τώρα είναι η ώρα. Απόδειξε ότι η κρίση χρειάζεται ΗΓΕΤΗ και όχι φοβισμένους και αμήχανους επικεφαλής.»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top