ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις

German_turkey

Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει – χωρίς αιτιολόγηση – την διαπίστευση τριών ανταποκριτών γερμανικών ΜΜΕ, εκ των οποίων οι δύο υποχρεώθηκαν σήμερα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι ανταποκριτές του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF Γιεργκ Μπράζε και της εφημερίδας Tagesspiegel Τόμας Ζάιμπερτ αναχώρησαν νωρίτερα σήμερα από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Γερμανία, καθώς η άδεια εργασίας συνδέεται άμεσα με την άδεια παραμονής στην Τουρκία.

Ανανέωση της διαπίστευσής του δεν έλαβε, με απόφαση της τουρκικής Προεδρίας και ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού της Βόρειας Γερμανίας NDR Χαλίλ Γκιουλμπεγιάζ, ο οποίος ωστόσο διαθέτει άδεια μόνιμης παραμονής.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην ανανέωση τη διαπίστευση γερμανών ανταποκριτών στην Τουρκία. Η παρεμπόδιση δημοσιογράφων να ασκούν το καθήκον τους δεν είναι συμβατή με την αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ελευθερία τύπου, δηλώνει ο κ. Μάας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα την τουρκική στάση ως «προσβολή». Το Βερολίνο δεν σκοπεύει «να κάνει τα στραβά μάτια» αλλά θα θέτει το θέμα μονίμως στην ατζέντα των διμερών επαφών. Ως μια πρώτη αντίδραση της Γερμανίας θα πρέπει να θεωρηθεί η αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η οδηγία προειδοποιεί πως ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένονται επιπλέον μέτρα σε βάρος γερμανών δημοσιογράφων αλλά και σε βάρος «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», δηλαδή των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Στην οδηγία αναφέρονται πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, βάσει των οποίων απειλούνται κατά την είσοδό τους στην Τουρκία με σύλληψη άτομα που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις οργανώσεων στο εξωτερικό που θεωρούνται «τρομοκρατικές», όπως για παράδειγμα το κίνημα Γκιουλέν. Επίσης κινδυνεύουν να συλληφθούν και να καταδικασθούν σε πολυετή ποινή φυλάκισης ακόμη και Γερμανοί που σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν επικριτικά σχόλια για την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας ή απλώς τα επιδοκίμασαν.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top