ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα πυραυλική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα

nk-test2

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το πρωί της Δευτέρας βαλλιστικό πύραυλο που αφού πέταξε για 280 μίλια φάνηκε να προσγειώνεται στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας όπου υπάρχουν αλιευτικά και εμπορικά πλοία, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνικής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Μουν της Νότιας Κορέας κάλεσε έκτακτη συνάντηση των αρχών ασφαλείας για να συζητήσουν την εκτόξευση, που έγινε μία βδομάδα μετά την τελευταία δοκιμή από την Βόρεια Κορέα την οποία η Ιαπωνία καταδίκασε ως πρόκληση.
«Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε τις επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας» είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός το πρωί της Δευτέρας. Υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της G7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας επιβεβαίωσαν ότι η αποτροπή των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας είναι «πρώτη προτεραιότητα» και ότι η Ιαπωνία θα συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα για «να γίνει το παν για την διασφάλιση της ασφάλειας των λαών.»
Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε την Δευτέρα προσθαλασσώθηκε ανάμεσα στην Κορέα και την Ιαπωνία, μέσα στην λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της. Δεν αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής ζημιές σε πλοία ή αεροπλάνα στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της Ιαπωνίας.
Η εκτόξευση έγινε από την Γουονσάν, στην ανατολική ακτή της Β. Κορέας και διένυση απόσταση 280 μιλίων, σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας. Η Διοίκηση του Ειρηνικού του στρατού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος ανιχθεύθηκε από την Βόρεια Κορέα για 6 λεπτά πριν πέσει στη θάλασσα. Ήταν η έβδομη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα σε διάστημα δυο μηνών.
Ο πύραυλος ήταν διαφορετικός από τον πύραυλο Pukguksong-2 που δοκιμάστηκε την περασμένη βδομάδα, και που σύμφωνα με Nοτιοκορεάτες αξιωματούχους δεν έχει το βεληνεκές για να πλήξει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Γκουάμ.

nytimes.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top