«Παγωμάρα» και αμηχανία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρωτοβουλία του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου να θέσει υπόψιν του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μάτις εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ..
Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Παρουσιάζοντας την πρόταση αυτή στον Αμερικανό ομόλογό του υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού, υλοποιώντας όμως παράλληλα τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε non paper που κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», αναφέρεται σε σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.
Αποστάσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κράτησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών.
Earlier today, #SecDef Mattis met with #Greek Defense Minister Panagiotis Kammenos at the #Pentagon where they reaffirmed the long-standing defense relationship between the U.S. and Greece. pic.twitter.com/C4FuePAz25
— U.S. Dept of Defense (@DeptofDefense) October 9, 2018
Προτάσεις και νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα
Την δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος
Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε δε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
#SecDef Mattis hosted #Greek MinDef Panagiotis Kammenos today & thanked him for #Greece's continued support for US basing @NSA_SoudaBay. They discussed Russian malign activities in the region & agreed to continue holding #Russia accountable. pic.twitter.com/crPtKYb8Vw
— Dana W. White – DoD (@ChiefPentSpox) October 9, 2018
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δήλωση του Τζέιμς Μάτις για την πιθανότητα νέας στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε: «Υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».
Ο Τζέιμς Μάτις από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% αλλά και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.