ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό

anastasiadis_akintzi

Αρχίζει το πρωί της Τετάρτης στις 10:00 το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδος), η δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας η Διάσκεψη  με το κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις» να ανοίγει τη συζήτηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης αναμένεται να καθορίσουν και την πορεία της εβδομάδας αφού θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρχει έδαφος.

H συζήτηση ξεκινάει υπό το φως των νέων δεδομένων που σηματοδοτεί η απόσυρση του εγγράφου ‘Αιντε για τα θέματα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έντονης δυσφορίας Αθήνας και Λευκωσίας, αρχίζει, σήμερα.

Χωρίς το προβληματικό κείμενο-οδηγό στο τραπέζι, η συζήτηση θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις» από το σημείο όπου σταμάτησε στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, πριν η Τουρκία αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη σημαντική εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και πως θα εξελιχθεί η εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.

Ωστόσο αρμόδιες πηγές τόνιζαν πως για να υπάρξει πρόοδος και σε εκείνο το κεφάλαιο θα πρέπει επί της ουσίας η Τουρκία να δείξει δείγματα γραφής στην ασφάλεια διαφορετικά η συζήτηση του εδαφικού θα ανοίξει χωρίς να υπάρξει πρόοδος.

Χθες, ο Πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στη σκιά της απόσυρσης του κοινού εγγράφου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για την προετοιμασία της Τετάρτης και τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να είναι σήμερα στην Ελβετία ενώ ανοιχτό παραμένει το ποτέ θα αποχωρήσει εφόσον υπάρχουν σε εξέλιξη ζυμώσεις στη χώρα του για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο υπάρχουν δυο σενάρια, το πρώτο να μην μετακινηθούν από τις θέσεις τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι και να υπάρξει κατάρρευση ή να σημειωθεί τέτοια πρόοδος τη συνέχεια της οποίας θα παραλάβουν οι τεχνοκράτες για περαιτέρω ανάλυση.

Στο δείπνο πάντως μιλώντας ο ειδικός σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε τόνισε πως είναι εφικτή η πρόοδος ενώ και το δικό τους τόνο έδωσαν οι τοπικές Ελβετικές αρχές που καλωσόρισαν τις δυο πλευρές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top