ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος κύκλος επαφών για το Μακεδονικό – Επιστολή Νίμιτς με τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας

KOTZIAS_DIMITROF_SKOPIE

Επιστολή σε Αθήνα και Σκόπια έστειλε την περασμένη Παρασκευή ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς πριν από την κρίσιμη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στην Αχρίδα την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στην επιστολή αυτή ο ειδικός διαμεσολαβητής έχει καταγράψει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο χωρών όπως αυτά εκφράστηκαν από τους δύο υπουργούς κατά την κοινή συνάντηση των τριών, στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου.

Η κύρια διαφωνία αφορά στην αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Η Αθήνα το θέτει ως βασικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας, όμως η άλλη πλευρά εμμένει στην διατήρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας στο σύνταγμά τους.

Αναφορικά με το ονοματολογικό, βασική ελληνική διαπραγματευτική γραμμή, είναι η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό κι ότι αυτό να αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, περιοδεία στα Βαλκάνια ξεκινά σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς με πρώτο σταθμό το Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία ενώ αύριο το απόγευμα θα μεταβεί στην Αχρίδα, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ και νέα συνάντηση το πρωί της Πέμπτης.

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των ανοιχτών θεμάτων που σχετίζονται με το “ονοματολογικό” με έμφαση από την ελληνική πλευρά στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top