ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέους δασμούς 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κινεζικές εισαγωγές θέλει ο Τραμπ

tariffs

Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε κατεύθυνση στο υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη να μελετήσουν δασμούς ύψους 100 δισεκ.δολαρίων σε περισσότερα κινεζικά προϊόντα εισαγωγής, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Οι επιπλέον δασμοί εξετάζονται «ενόψει των αθέμιτων αντιποίνων της Κίνας» για τις πρότερες αμερικανικές εμπορικές κινήσεις, που περιλάμβαναν δασμούς 50 δισεκ. Δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, αναφέρει η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Να με τι μοιάζει ο εμπορικός πόλεμος και για τι πράγμα προειδοποιούσαμε» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Λιανικού Εμπορίου Matthew Shay. «Οι αμερικανικές οικογένειες είναι εκείνες που θα χάσουν» προσθέτει στην ανακοίνωση καλώντας τον Τραμπ «να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι του κοτόπουλου με την αμερικανική οικονομία».
Οι δείκτες των παραγώγων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήδη πέφτουν μετά την εξαγγελία του Τραμπ, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Οι αγορές κλυδωνίζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα ολομέτωπου εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα χαρακτήρισαν την απειλή του Τραμπ για επιπλέον εμπορικές πράξεις εναντίον της Κίνας ως «γελοία».
«Αυτή η τελευταία απειλή αντικατοπτρίζει την βαθιά αλαζονεία κάποιων αμερικανικών ελίτ στην στάση τους απέναντι στην Κίνα» λέει το editorial των κρατικών Global Times.
Την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρότεινε δασμούς 25 τα εκατό σε πάνω από 1300 κινεζικά βιομηχανικά και άλλα προϊόντα από τηλεοράσεις έως ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Η Κίνα ανταπέδωσε 11 ώρες αργότερα με λίστα προτεινόμενων δασμών 50 δισεκ.δολαρίων σε αμερικανικές εισαγωγές που περιλαμβάνουν σόγια, αεροσκάφη, αυτοκίνητα, βοοειδή και χημικά.
«Αντί να επιδιορθώσει την κακή της διαγωγή, η Κίνα επέλεξε να πλήξει τους αγρότες και βιομηχανίες μας» είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου είπε ότι ο δεύτερος γύρος πιθανών δασμών 100 δισεκ.δολαρίων δεν έχει ακόμα καθοριστεί και θα μελετηθεί από προσωπικό του υπουργείου σε συνεργασία με οικονομολόγους και ειδικούς και όχι πολιτικούς.
Η νέα λίστα θα προταθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και στον πρώτο γύρο και θα περάσει από παρόμοια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης πριν ενεργοποιηθεί, είπε η εκπρόσωπος.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top