ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Ανδρουλάκης: Η εξωτερική πολιτική ούτε σχεδιάζεται, ούτε διεξάγεται στο πεζοδρόμιο

AndroulakisN

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του με κόσμιο τρόπο αλλά δεν νομίζω ότι τα συλλαλητήρια έχουν κάτι να προσφέρουν στη σημερινή συγκυρία. Η εξωτερική πολιτική ούτε σχεδιάζεται ούτε διεξάγεται στο πεζοδρόμιο».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ, ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος για το όνομα των Σκοπίων ζητά από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν μια εθνικά υπεύθυνη στάση. «Ο βασικός εθνικός στόχος πρέπει να είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τρίτες χώρες όταν αναφέρονται στη γείτονα» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική διαπραγματευτική γραμμή για την εξεύρεση οριστικής λύσης μέσω της υιοθέτησης μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), και για όλους τους σκοπούς», υπογραμμίζει.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτίθεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό γιατί επιλέγει να αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους τα εθνικά θέματα και τονίζει: «Η εξωτερική πολιτική πρέπει να προφυλαχθεί από τους πειρασμούς του εσωτερικού πολιτικού ανταγωνισμού. «Δεν χωράνε μικροπολιτικές λογικές στα εθνικά θέματα».

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για αντιθεσμική συμπεριφορά διότι δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, ως όφειλε. «Επρεπε να γίνουν πρώτα οι συναντήσεις για να χτισθεί μια εθνική γραμμή συναίνεσης. Πάνω σε αυτή την γραμμή πρέπει να στηριχτεί η εθνική προσπάθεια. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, αν και γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ποιες είναι οι προτεραιότητες και πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια».

Εχοντας γνώση της κατάστασης που επικρατεί στα Βαλκάνια ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει πως «η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ».

Κεντροαριστερά

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που κάνει το «Κίνημα Αλλαγής» επιμένει ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το μήνυμα ενότητας και δημιουργίας ενός σύγχρονου κόμματος που έστειλαν οι 210 χιλιάδες συνιδρυτές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. «Αν προτεραιότητα είναι μια μεγάλη παράταξη τότε οφείλουμε να δώσουμε τον πρώτο λόγο στους συνιδρυτές, στις δεκάδες χιλιάδες των πολιτών και όχι στους διορισμένους εκπροσώπους των κομμάτων. Οι συρραφές και οι συμβιβασμοί δεν θα ανανεώσουν και δεν θα αναγεννήσουν την παράταξη».

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζει την ελπίδα ότι η προοπτική επίτευξης ενός «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία και η ενίσχυση της συνεργασίας Μέρκελ – Μακρόν, μπορεί να λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας διαφορετικής ΕΕ με «πολιτική ενοποίηση, μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Ταμείο ώστε να αποχωρήσει το ΔΝΤ, και ενιαίων φορολογικών κανόνων για όλους».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top