ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίμιτς: Χωρίς νέες προτάσεις για το όνομα των Σκοπίων

nimitz

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς μίλησε στην ΕΡΤ για την λύση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.
Ο κ. Νίμιτς εκτιμά ότι τώρα υπάρχει μια θετική δυναμική στο Σκοπιανό ζήτημα καθώς η κυβέρνηση των Σκοπίων επιδιώκει τη λύση και είναι και προς όφελος της Αθήνας η επίλυση του θέματος καθώς θα δώσει στην Ελλάδα σημαντικό ρόλο στη περιοχή των Βαλκανίων.
Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα καταθέσει πρόταση για νέα ονομασία στη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τους εκπροσώπους των δύο χωρών και θα προτείνει ιδέες που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν αλλά, όπως τόνισε, πάντα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για το πως βλέπει κανείς τα πράγματα. Ελαφρώς διαφοροποιημένες διαστάσεις και για το λόγο αυτό πολλοί θα το δουν με μία κάπως διαφορετική ματιά.
Ο ειδικός μεσολαβητής ανέφερε ότι υπάρχει ένα προφανές ενδιαφέρον για κάποιο τύπο προσδιορισμού και ότι αυτό εξετάζεται. Ο ίδιος υπογραμμίζει είναι η ανάγκη να φτάσουμε σε μία ολοκλήρωση των συνομιλιών και οι πολίτες και στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στην λύση.
Χαρακτήρισε ιδανικό οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία χωρίς μεσολαβητές. Εκτιμά ότι οι προτάσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βοήθησαν και η άλλη πλευρά υπήρξε πολύ εποικοδομητική ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη ατμόσφαιρα. Ο κ. Νίμιτς εκτιμά ότι και στις δύο χώρες υπάρχει μία προοπτική προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις παρά εχθρική. Πρόσθεσε δε ότι για τους νέους στις δύο χώρες είναι σημαντικό το να πάμε μπροστά από το να κινηθούμε προς το παρελθόν.
Αναφερόμενος στα ευαίσθητα και για τις δύο χώρες υπέδειξε το θέμα της χρήσης, ταυτότητας, κάτι για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον στους Βόρειους γείτονες και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα αυτό. Αναφέρθηκε και στις ανησυχίες στην Ελλάδα για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για ιδιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς και το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων. Ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχουν λύσεις και για αυτά τα σημαντικά θέματα και στηρίζει την αισιοδοξία του, στην άποψη ότι δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν εάν πρώτα λύσουν το βασικό θέμα.
Ο κ. Νίμιτς απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι στην Ελλάδα, στο θέμα της ονομασίας, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στην κυβέρνηση και στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην κοινωνία. Ανέφερε ωστόσο πως η Ελλάδα είναι τυχερή να έχει σοβαρούς πολιτικούς ηγέτες και διατύπωσε την πεποίθηση και την ελπίδα πως αν η ελληνική κυβέρνηση βρει μία λύση στο θέμα που να την ικανοποιεί και οι πολίτες θα το δουν με μεγάλη σοβαρότητα και θα την υποστηρίξουν.
Πηγή: ΕΡΤ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top