ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί από το διαγωνισμό για τις άδειες, ζητά το ΔΣ της Αθήνας

kaminis_dim_symv

Ψήφισμα με το οποίο ζητεί να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών, καθώς και να διατηρήσουν τις συχνότητες  με τις οποίες έχουν ταυτιστεί στην 30χρονη πορεία τους, ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Προηγήθηκε εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος διαμήνυε στην κυβέρνηση ότι, «τα δημοτικά ραδιόφωνα δεν μπορούν να βγουν στο σφυρί» ενώ την καλούσε να εξαιρέσει τις δημοτικές συχνότητες από τη διαδικασία, ακριβώς όπως έγινε με τις συχνότητες της ΕΡΤ. Αναφερόμενος στη μεγάλη προσφορά των δημοτικών μέσων ενημέρωσης ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι, αυτά αποτελούν νησίδα πολυφωνιικής πληροφόρησης, πλουραλισμού στην ενημέρωση, πολύπλευρου, ποιοτικού και αξιόπιστου περιεχομένου. Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι, σε καιρούς εργοδοτικής ασυδοσίας, απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υποβάθμισης του ρόλου των εργαζομένων στον Τύπο, τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν την τελευταία νησίδα συνέπειας στους εργασιακούς κανόνες.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου
«Oι προθέσεις της κυβέρνησης για τακτοποίηση του ραδιοφωνικού χάρτη συχνοτήτων σε καμία περίπτωση δεν μας βρίσκουν αντίθετους. Ωστόσο, τα σχέδια να τεθούν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα οδηγήσει ουσιαστικά στον αφανισμό τους.

Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και ο λόγος της ύπαρξής τους είναι η ανάδειξη της τοπικής δημοσιότητας, η πληροφόρηση και ψυχαγωγία όλων των δημοτών.

Σημαντικότατη δε, είναι η συμβολή τους στη μείωση της ανεργίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς με τις σταθερές αμοιβές στους εργαζόμενους αποτελούν «υγιή θύλακα» στην πολύπαθη αγορά των media.

Σκοπός της λειτουργίας του «Αθήνα 9.84» είναι η προώθηση της τοπικής δημοσιότητας και η πληροφόρηση των δημοτών του Δήμου Αθηναίων, κυρίως σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και θέματα αυτοδιοίκησης, τα οποία σπανίως προβάλλονται. Πρόκειται για το πλέον κρίσιμο στοιχείο της λειτουργίας του. Όπως άλλωστε προβλέπει η ιδρυτική πράξη του «Αθήνα 9.84», σκοπός της λειτουργίας του είναι «η ενεργός συμμετοχή των δημοτών στην τοπική πολιτική ζωή και στους τοπικούς θεσμούς,  η προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων του Δήμου Αθηναίων και των οργανισμών αυτού, η ανταπόκριση στην κοινωνική αποστολή του Δήμου Αθηναίων και η προαγωγή της πολιτιστικής ανάπτυξης, η συμβολή στην αναβάθμιση της επικοινωνίας και ψυχαγωγίας των δημοτών, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη».

Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν ιστορικά αποδείξει ότι, αξιοποιούν με συνέπεια τις δημόσιες συχνότητες προς όφελος όλων των δημοτών-πολιτών, χωρίς να έχουν ως στόχο το κέρδος.

Η ενημέρωση και η ανάδειξη των τοπικών ζητημάτων είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά, που η τοπική αυτοδιοίκηση παρέχει στον πολίτη.

Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί με την τριαντάχρονη παρουσία τους έχουν ταυτιστεί με τις συγκεκριμένες συχνότητες από τις οποίες εκπέμπουν. Οποιαδήποτε αλλαγή τους θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στη λειτουργία τους.

Για το λόγο αυτό απαιτούμε:

–    Να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί  από  κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

–    Να διατηρήσουν τις συχνότητες, με τις οποίες έχουν ταυτιστεί στην 30χρονη πορεία τους».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top