ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω σε συμφωνία πριν το τέλος Μαΐου

dijsselbloem2604_0

«Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» είπε  από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου είναι σε εξέλιξη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε, σε συνέχεια της παραπάνω φράσης του, ότι «η συμφωνία για το τελικό «πακέτο» θα επιτευχθεί σύντομα». Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η δεκαετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πολλά έχουν γίνει τόσο στο θεσμικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Επίσης, σημείωσε ότι στο Eurogroup του Απριλίου υπήρξε συνολική συμφωνία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις κυρίως από τους ευρωβουλευτές της νότιας Ευρώπης, ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την τροπή των πραγμάτων, λέγοντας πως δεν ήθελε να θίξει κανέναν.

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε και την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον, συμφωνώντας με την άποψη που έχει εκφράσει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. «Ένας τρόπος να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της ζώνης του ευρώ είναι να μετατρέψουμε τον ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» σημείωσε.

Στο μυαλό μου, ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ESM θα έπρεπε να είναι επικεφαλής στο σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των μελλοντικών προγραμμάτων. Επίσης, ο ΕSM θα μπορούσε στο μέλλον να έχει μια ευρύτερη προληπτική εντολή όπως σήμερα το ΔΝΤ, αναπτύσσοντας τις δικές του Εκθέσεις για τα κράτη – μέλη για τη διασφάλιση αντικειμενικής μακροοικονομικής ανάλυσης.

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος Οικονομικών πίστωσε στην ελληνική οικονομία το γεγονός ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015.

Ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση». Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων (εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί). Επίσης ζήτησε ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Έκλεισε με το σύνθημα – ζητούμενο, «δίκαιος συμβιβασμός», για τον οποίον, όπως είπε, εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top