ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντ. Τουσκ: Οι όροι της ΕΕ για το Brexit- Εκτός «παζαριού» η ασφάλεια της Ευρώπης

Tousk

Τους όρους που θέτει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, παρουσίασε ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβο0υλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος θα επισκεφτεί την Τερέζα Μέι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Απριλίου

Ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι  η Ε.Ε. δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει τη Βρετανία καθώς το Brexit είναι από μόνο του «τιμωρητικό».

Κάλεσε, όμως το Λονδίνο  να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος», είπε  ο κ.  Τουσκ σημειώνοντας  ότι «δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κτλ, στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα».

Σύμφωνα με το Reuters που έχει στην κατοχή το προσχέδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Βρετανία για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πριν από την τελική συμφωνία τον όρων αποχώρησης από την Ενωση.

Εκτός «παζαριού» για το Brexit η ασφάλεια της Ευρώπης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πεπεισμένος σήμερα ότι η Βρετανία δεν θα χρησιμοποιήσει το θέμα της ασφάλειας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Οι εταίροι μας είναι σώφρονες και ειλικρινείς και γι? αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ως αντικείμενο παζαριού», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Τουσκ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον τόνισε την «άνευ όρων» δέσμευση της χώρας του στην ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία δεν θα γίνει αντικείμενο «παζαριού» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε ο Τζόνσον προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top