ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντ. Τραμπ: «Μείζων, μείζων» σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανή

U.S. President Donald Trump speaks during an interview with Reuters in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., April 27, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Πέμπτη δήλωσε ότι είναι δυνατή μία μεγάλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών της προγραμμάτων, τόνισε ωστόσο ότι θα προτιμούσε να λήξει μέσω της διπλωματικής οδού η διαμάχη.

«Υπάρχει μία πιθανότητα να καταλήξουμε σε μία μείζονα, μείζονα σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα. Απόλυτα», δήλωσε ο Τραμπ μέσα από το οβάλ γραφείο στο Reuters με αφορμή τις 100 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Reuters, ο Τραμπ είπε ότι επιθυμεί να λύσει με ειρηνικό τρόπο την κρίση που βασάνισε πολλούς Αμερικανούς προέδρους, έναν δρόμο τον οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η διοίκησή του προετοιμάζοντας μία σειρά από νέες οικονομικές κυρώσεις και όσο η στρατιωτική επιλογή δεν μπαίνει ακόμα στο τραπέζι.

«Θα προτιμούσαμε να λύσουμε τα πράγματα με διπλωματικό τρόπο, αλλά είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε επίσης.

Σε ερώτηση του πρακτορείου αν θεωρεί ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κίμ Γιονγκ Ουν είναι λογικός, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι λειτουργεί βάση αυτής της παραδοχής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ανέλαβε την εξουσία σε πολύ μικρή ηλικία.

«Είναι 27 ετών. Ο πατέρας του πεθαίνει και αναλαμβάνει τα ηνία του καθεστώτος. Οπότε πείτε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είναι εύκολο ειδικά σε αυτή την ηλικία. Δεν του το πιστώνω απλά λέω ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα. Όσο για το αν είναι λογικός ή παράλογος, δεν έχω άποψη σε αυτό. Ελπίζω να είναι λογικός» είπε ο Τραμπ.

Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι επιθυμεί η Νότια Κορέα να πληρώσει το κόστος για το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD το οποίο υπολογίζεται στο 1 δισ δολάρια και ότι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί ή να τερματίσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα λόγω του υψηλού εμπορικού ελλείμματος με τη Σεούλ. Ερωτηθείς πότε σκοπεύει να ανακοινώσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας είπε: «Πολύ σύντομα. Το ανακοινώνω τώρα».

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε ότι σκοπεύει με αφορμή το ταξίδι του στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα να προσθέσει στάσεις στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι επιθυμεί να δει μία ισραηλινο -παλαιστινιακή ειρήνη. Ωστόσο παραπονέθηκε για τη Σαουδική Αραβία και το γεγονός ότι δεν καταβάλει το δίκαιο μερίδιό της για την αμερικανική άμυνα.

Όσον αφορά στο Ισλαμικό Κράτος, ο Τραμπ τόνισε ότι πρέπει να ηττηθεί. «Πρέπει να πω, υπάρχει ένα τέλος. Και πρέπει να είναι η ταπείνωση», είπε απαντώντας σε ερώτηση.

Ο Τραμπ είπε ότι η Βόρεια Κορέα είναι η μεγαλύτερη διεθνής πρόκλησή του. Έπλεξε το εγκώμιο του Κινέζου προέδρου για την βοήθεια της Κίνας στην χαλιναγώγηση της Πιονγκγιάνγκ. «Πιστεύω ότι προσπαθεί σκληρά. Σίγουρα δεν θέλει να δει αναταραχή και θάνατο. Δεν θέλει να το δει. Είναι καλός άνθρωπος. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και τον έμαθα καλά».

«Έχοντας πει αυτό, πρέπει να προσθέσω ότι αγαπάει την Κίνα και αγαπάει τον λαό της Κίνας. Ξέρω ότι θα ήθελε να μπορεί να κάνει κάτι, ίσως είναι δυνατόν να μην μπορεί» είπε ο Τραμπ.

Χάρη σε αυτή την καλή σχέση δεν θέλει να τεντώσει και άλλο το σχοινί επικοινωνώντας με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσαι Ινγκ-ουέν, με την οποία είχαν μιλήσει πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση με  τον πρόεδρο Σι. Αισθάνομαι ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μας βοηθήσει με ένα μεγάλο θέμα, άρα δεν θα ήθελα να του προκαλώ προβλήματα», είπε. «Φυσικά θα ήθελα να μιλήσω πρώτα μαζί του».

Μια μέρα πριν την συνέντευξη ο Τραμπ και οι σύμβουλοί τους για θέματα ασφάλειας ενημέρωσαν τους Αμερικανούς βουλευτές για την απειλή της Βόρειας Κορέας και μια μέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Η κυβέρνηση Τραμπ την Τετάρτη ανακήρυξε την Βόρεια Κορέα «επείγουσα εθνική απειλή ασφαλείας». Είπε ότι επικεντρώνεται στην οικονομική και διπλωματική πίεση, περιλαμβάνοντας την συνεργασία της Κίνας για την συγκράτηση της στάσης της Β. Κορέας και ότι παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε και το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε την Τετάρτη κατά της κριτικής που δέχεται ότι θα αυξήσει το έλλειμμα, λέγοντας ότι καλύτερες εμπορικές συμφωνίες και οικονομική ανάπτυξη θα αντισταθμίσει το κόστος.

«Θα κάνουμε εμπορικές συμφωνίες που θα αντισταθμίσουν ένα τεράστιο μέρος του ελλείμματος. Θα κάνουμε εμπορικές συμφωνίες που θα είναι πολύ καλύτερες εμπορικές συμφωνίες» είπε ο Τραμπ.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top