ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νότια Κορέα: Εκλέγεται σήμερα ο νέος πρόεδρος

A voter and her son are seen at a polling station during the presidential elections in Seoul, South Korea May 9, 2017. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Οι Νοτιοκορεάτες ψήφισαν για πρόεδρο με 41,1% τον φιλελεύθερο υποψήφιο Μουν Τζάε-ιν σύμφωνα με exit poll.
Δεύτερος έρχεται ο συντηρητικός υποψήφιος Hong Joon-Pyo με 23.3%.
Ο Κ. Μουν είναι υπέρ του διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, αντίθετα με την σημερινή πολιτική της χώρας.

moon-jae-in
Ο κ. Μουν από μέλος των ειδικών δυνάμεων έγινε δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας και ήταν αντίπαλος με την αποπεμφθείσα πρόεδρο Παρκ στις εκλογές του 2012.
Παρουσιάστηκε σαν ο άνθρωπος που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά για να ξεπεραστεί η εποχή σκανδάλων της πρώην προέδρου Παρκ.
«Αισθάνομαι ότι όχι μόνο το κόμμα μου κι εγώ προσωπικά, αλλά όλος ο λαός επιθυμούν απεγνωσμένα αλλαγή διακυβέρνησης» είπε ψηφίζοντας νωρίτερα σήμερα.

Οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα κλειδί των εκλογών

Τα οικονομικά θέματα είναι η μεγάλη ανησυχία των ψηφοφόρων, αλλά η εκλογή μπορεί να φέρει μια στροφή της πολιτικής προς την Βόρεια Κορέα. Ο κ. Μουν θέλει να ενισχυθούν οι σχέσεις με τον βορρά, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόεδρο που έκοψε σχεδόν όλους τους δεσμούς.
Αναμένεται οι νέοι ψηφοφόροι να αυξήσουν την συμμετοχή στις εκλογές, που αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ. Οι υποψήφιοι είναι 13.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει τις αιώνιες ανησυχίες για τον ευμετάβλητο γείτονα του νότου ζήτημα-κλειδί των εκλογών.

Ο κ. Μουν του Δημοκρατικού Κόμματος της Κορέας είναι υπέρμαχος του διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, διατηρώντας ταυτόχρονα τις πιέσεις και τις κυρώσεις.

Τόσο ο Μουν όσο και ο δεύτερος στις δημοσκοπήσεις Αν έχει καλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να χαμηλώσει τους τόνους του προς τον βορρά, μετά την δήλωση υπουργών των ΗΠΑ ότι θα μπορούσε να αναληφθεί στρατιωτική δράση εξαιτίας του πυραυλικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Χονγκ Γουν-πιό του συντηρητικού κυβερνητικού κόμματος έχει επιτεθεί στην προσέγγιση του Μουν λέγοντας ότι οι εκλογές είναι «πόλεμος επιλογών του καθεστώτος».

Τα κρατικά μέσα της Β. Κορέας λένε ότι είναι υπέρ της επιστροφής στην προηγούμενη εποχή της επικοινωνίας και συνεργασίας, κάτι που μπορεί να ειδωθεί σαν έγκριση του Μουν που ήταν μέλος της κυβέρνησης της Ν.Κορέας που ασκούσε αυτή την πολιτική.

Όλοι οι υποψήφιοι υπόσχονται να στηρίξουν την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας – που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Ασίας – και να μειώσουν την ανεργία των νέων που παραμένει υψηλή.

Στηρίζουν επίσης την μεταρρύθμιση των μεγάλων εταιριών που διοικούνται από οικογένειες, μιας και αυτές κυριαρχούν στην εγχώρια οικονομία.

Ο νικητής θα έχει να αντιμετωπίσει και τους δεσμούς με την Κίνα, που απάντησε με οικονομικά μέτρα στην ανάπτυξη του αμερικανικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος στο νότο.

Ολοι οι υποψήφιοι υπόσχονται να κοπούν οι δεσμοί με το παρελθόν όπως αυτό συμβολίζεται από την κατηγορούμενη για μεγάλη διαφθορά πρόεδρο Παρκ.
Τον Μάρτιο η Παρκ Γκουν-χιέ ήταν η πρώτη πρόεδρος της χώρας που αποπέμφθηκε με κατηγορίες διαφθοράς και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, χωρις να μπορεί να πάρει μέρος στην εκλογή.
Η αποπεμφείσα πρόεδρος Παρκ κατηγορείται ότι ευνοούσε μεγάλες επιχειρήσεις με αντάλλαγμα δωρεές που προσφέρονταν σε δήθεν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μίας παιδικής της φίλης.
Κατηγορείται επίσης ότι επέτρεπε στην εν λόγω φίλη της να έχει πρόσβαση σε κρατικά μυστικά, μολονότι δεν είχε επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, αν και έχει ζητήσει συγνώμη κατ’ επανάλειψη, και αντιμετωπίζει δίκη για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.

πηγή: bbc.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top