ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Κοτζιάς: Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις- Ήξεις αφήξεις από Καμμένο

kotzias-kammenos2

Για σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις ως προς το ονοματολογικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παραπέμποντας στη συμφωνία του Βουκουρεστίου, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Όπως είπε, «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ωστόσο, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις του, αν και υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ως προς το θέμα των Σκοπίων, μίλησε για δύο αποφάσεις – σταθμούς επί του θέματος, επικαλούμενος τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κων. Καραμανλή το 1992, αλλά και το βέτο που έθεσε η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2007.  Παρόλα αυτά είπε ότι επιμένει να μην υπάρχει ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως είπε στη λύση που θα δοθεί.

Επιτέθηκε παράλληλα στη ΝΔ με ειρωνικές αναφορές.

Την ίδια ώρα, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη  παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνας – Σκοπίων με στόχο την επίλυση του θέματος.

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ,. π

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top